A családok igen jó helyzetbe kerülnek

<p>A gyermeket nevelők jelentős részétől jövőre nem von el pénzt személyi jövedelemadó címén az állam – szakértők szerint ez az egyik legfontosabb eleme annak a nagyjából hétszázmilliárd forintos adócsökkentésről szóló javaslatnak, amelyet a kormány a napokban terjesztett a parlament elé.</p>

Jakubász Tamás
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen előnyös helyzetbe hozza a családokat a kormány adótörvény-tervezete. Az intézkedéscsomag többéves adócsökkentést vázol fel azzal, hogy jövőre életbe lép idehaza az arányos, egykulcsos, 16 százalékos, gyermekvállalást támogató adórendszer. Lapunknak Angyal József matematikus, okleveles adószakértő számolta ki, miként alakul a nettó jövedelem a fő kereseti sávokban. – Egyértelmű, hogy a lakosság terhei folyamatosan mérséklődnek, a gyermekeket nevelő polgárok zsebében pedig már az előttünk álló esztendőben is lényegesen több marad – mondta a szakember.
A gyermekkedvezmények szabályait ismertetve Angyal József közölte: akik egy vagy két gyermeket nevelnek, azoknál jövőre havonta gyermekenként tízezer forintot hagy az állam, míg a három- vagy többgyermekesek gyerekenként havi 33 ezer forintnyi többlettel gazdálkodhatnak. Az egy gyermeket nevelők tehát évente 120 ezer forint könnyebbséghez jutnak, a kétgyermekesek pedig ennek duplájához, évente 240 ezerhez. Angyal József felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat bizonyos esetekben figyelembe veszik a rendelkezések. – Tegyük fel – kezdte Angyal József –, hogy a családban három kisgyermek van, akik után a szülők családi pótlékot igényelhetnek. A szülők – a családi pótlékon felül – összesen havonta 99 ezer, évente 1,18 millió forint kedvezményt kapnak. Ám ha a három gyerekből kettő a diplomaszerzés küszöbén áll, akkor – a három gyerek miatt – havi 33 ezer forintos kedvezmény jár, de csak a harmadik, kiskorú gyermek után. Vagyis ezek a szülők évente 396 ezer forint adóenyhítést vehetnek igénybe.
A szakember kiemelte, hogy a gyermekek után járó kedvezménnyel a szülők együttesen élhetnek. Azaz ha az egyik szülő befizetendő adója kevesebb lenne, mint a kedvezmény összege, akkor a könnyítés fennmaradó részét a másik szülő – vagy élettárs – adójából lehet levonni. Így – folytatta Angyal József – előfordulhat, hogy az alacsonyabb keresetű, gyermeket nevelő polgároknak a kedvezmény miatt egyáltalán nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük. Az adószakértő elmondta még, hogy a gyermekek után járó enyhítést figyelembe lehet venni a bérjövedelmeknél, a megbízási jogviszonyból származó keresményeknél, az egyéni vállalkozói bevételeknél és az ingatlan-bérbeadásból származó összegeknél. Az úgynevezett külön adózó jövedelmek esetében, tehát a kamatnál, az osztaléknál, az árfolyamnyereségnél és az ingatlan eladásánál viszont nem. A gyermekkedvezményekkel nem élhetnek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózók sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.