A Dunántúlra figyel a nemzetközi sajtó

Munkatársunktól
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemző kelet-európai történetként mutatják be a nagy tévécsatornák a kolontári drámát. Mivel az ilyen jellegű vegyi katasztrófák meglehetősen ritkák, elmondják, mi is az a vörösiszap, s milyen emberre és környezetre káros következményei lehetnek a gátszakadásnak. A brit BBC World News minden órában jelentkező híradója képes összeállítással számolt be a négy emberéletet követelő tragédiáról, akárcsak a francia TV5 Monde, a katari székhelyű Al-dzsazíra vagy a Sky News. Az európai hírek között kiemelten kezeli a tragédiát az amerikai CNN hírcsatorna is. Több társaság a helyszínről tudósít. Folyamatosan frissített beszámolókban tájékoztatnak a fejleményekről a Reuterstől a Dow Joneson, az AP-n át az AFP-ig a nagy nemzetközi és nemzeti hírügynökségek, kiemelve a kár több tíz millió dolláros nagyságát és azt, hogy az eredeti állapotok helyreállítása legalább egy évig eltarthat.
Érthető módon a katasztrófa következményeire koncentrál régiónk sajtója. A helyi lapok szerint Ukrajnában tartanak attól, hogy a magyar hatóságok nem tárják fel teljes egészében a katasztrófa mértékét, és az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumában operatív bizottságot hoztak létre a fejlemények követésére. A tragédiáról terjedelmes írásokban beszámoló orosz sajtó arra hívja fel a figyelmet, ha az iszap eléri a Dunát, akkor a veszélyes anyagok eljutnak a Fekete-tengerbe. A Novije Izvesztyija megemlítette, hogy a szomszédos országok már felkínálták segítségüket. A lap kérdésére Valerij Ivanov, a baskortosztáni Szterlitamak városban lévő Kausztik vállalat hasonló problémákkal foglalkozó szakértője úgy vélekedett, a katasztrófát az okozhatta, hogy a jelek szerint a magyar gyárban nem fordítottak kellő figyelmet egy fontos objektum, a zagytároló műszaki állapotára és biztonságára.

Részvét. „Az Európai Parlament nevében szeretném őszinte együttérzésemet kifejezni minden magyar állampolgárnak, aki Magyarország történetének egyik legsúlyosabb katasztrófáját átélte” – fogalmazott közleményében az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.