A gazdasági önrendelkezés megteremtése

Kerékgyártó T. István
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennél sürgetőbb igénnyé vált a gazdasági-pénzügyi önrendelkezés megteremtése, aminek egyik feltétele, hogy az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3,8 százalékát. Mert nem is kell mondanunk, hogy a Nemzetközi Valutaalap esetében – joggal vagy kevésbé – alkalmazott hitelfeltételek tovább szűkítik a magyar gazdaságpolitika amúgy is eleve végzetszerűen kijelölt mozgásterét. Gazdasági javulás csak akkor várható, ha egyidejűleg a forint árfolyamának növekedésével a foglalkoztatottság is bővül. A devizahitelesek gondját lehetetlen egy csapásra rövid távon megoldani, de a jelzáloghitel újraélesztésére éppúgy szükség van, mint például a máig joggal hiányolt pozitív adóslistára. A minden tekintetben elfogadhatatlan banki erőfölény további terjedésének csak úgy vethető átléphetetlen gát, ha megteremtődnek a felelős hitelezés jogszabályi keretei. Szintén tényként fogadhatjuk el: a szerencsére fokról fokra mérséklődő krízisből végleg kilábalni csak úgy leszünk képesek, ha a hosszú távra szóló s még inkább az arra épülő gazdaságfejlesztési stratégia elemei végre érvényre jutnak.
Ugyanakkor a társadalmi méretű hitelválságot nem lehet egykönnyen felszámolni. Olyan megoldásokra van szükség, amelyek elsősorban úgy segítenek a leginkább rászorulók tömegén, hogy közben nem teszik lehetetlenné – a lassanként sajnálatos módon kiveszőben lévő – általános fizetési morált. Nyilván ehhez szükséges, hogy radikálisan csökkenjenek az ügyfelek szempontjából eleve hátrányos szerződésmódosítások, vagyis olyan megoldások lehetnek az irányadók, amelyek a hitelfelvétel üzleti tranzakciójának egyetlen szereplőjét sem mentesítik saját felelőssége alól. Fölöttébb nehéz társadalmilag igazságos és a többség számára is elfogadható költségmegoszlást találni, továbbá a költségvetési hiány és a növekvő államadósság sem hárítható át a következő generációkra. A megújuló gazdaságpolitikai célkitűzések valóra váltásáról érdemes beszélni, még konkrétabban az uniós támogatások mellett a hazai források sürgős megszerzéséről. Mindennek pedig jószerével olyan versenyképességi programmal kell társulnia, amely nem csupán az adók mértékének és számának csökkentésével jár, hanem sokkal inkább a célzott ágazati fejlesztések tervszerű beindításával is. Máskülönben hiábavaló reménykedni abban, hogy a közeljövőben tartós növekedési pályára állítható a magyar gazdaság. Az elviselhetetlen alulfoglalkoztatottság mára szintén annyira súlyossá vált, hogy legfeljebb hosszú évek alatt enyhíthető valamelyest.
Viszont már most is megállapítható, hogy a hazai gazdaság esélyét az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése teremti meg, amely korántsem csupán a magasabb jövedelműek csoportjának jelent előnyöket. Ezért is örülhetünk annak, hogy bevezetését a társadalom többsége nagyobbrészt valóban igazságosnak és ezért elfogadhatónak tartja, ami vélhetőleg a legkisebb társadalmi költséggel és a legnagyobb haszonnal jár. Miközben egy pillanatra sem feledkezhetünk meg arról, hogy a gazdasági kilátások rendre optimizmusra adnak okot. Különösen abban az esetben, ha a munkahelyek száma és a családok jövedelme számottevően bővül. Lassanként a legtöbb bank kénytelen beismerni, hogy nem érdemes élni korlátlanul azokkal a lehetőségekkel, amelyek – amúgy sajnálatos módon – lehetővé teszik, hogy tömegesen és következmény nélkül érvényesítsék a kiharcolt jelzálogjog valamelyik formáját. S az sem segít rajtuk, hogy könnyen elárvereztetik azokat a lakásokat, amelyeknek a tulajdonosai képtelenek adósságukat átütemezni. Hiszen a gazdasági önrendelkezés és mozgástér bővülését éppen az teszi lehetetlenné, hogy a főleg külföldi tulajdonú bankok a Magyarországról származó jövedelmeket szemrebbenés nélkül rendszeresen kiviszik. Tegyük hozzá: remélhetőleg már nem sokáig.

A szerző szociológus, egyetemi előadó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.