A győzelem íze

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikai felelős. Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes rabszíjon. A gyanú szerint bűnszervezetben követett el súlyos bűncselekményeket, főként a BKV Zrt. környékén tevékenykedett. A nyomozók szerint mások mellett segítségére voltak bizalmasai, Lelovics Ottó és Horváth Éva is, és a közlekedési cég számos munkatársa. A Főtáv vezére, Kovács Lajos ugyancsak rács mögé került. Mindannyian azt állítják, hogy nem követtek el semmit. Demszky Gábor pedig csupán annyit mond: a történtekért vállalja a politikai felelősséget.


Jövő vasárnap nemcsak főpolgármestert, még csak nem is egyszerűen városvezetést válthat Budapest népe, hanem korszakot. Hiszen még annál is többről van szó, hogy kitelt a Demszky Gábor, illetve a néhai SZDSZ és az MSZP fémjelezte, mozdíthatatlan örökkévalóságnak tetsző balliberális hatalomgyakorlás ideje. Több mint hatvan éve nem volt polgári vezetése a közép-európai polgárosodás legszebb hagyományait hordozó Budapestnek. A különféle ideológiai törésvonalak mentén mesterségesen gerjesztett konfliktusokkal szétszabdalt közelmúltunk ismeretében nem akármilyen üzenete van annak, hogy a háború után, 1945-ben a kisgazda Kővágó József lett Budapest polgármestere.
A küszöbönálló politikai váltás gyökeres, mélyreható megújulást ígér, de reményeink szerint az visszatérés is lesz. A rendezett, kiszámítható gyarapodás, az ésszerű, nem kapkodó, mégis ütemes városfejlesztés nagy korszakaihoz, amelyek nem egy utópia álmához – „világvárost építünk” –, hanem az itt élők igényeihez szabták a fejlődés irányát. Budapest ma kulturális értelemben sokarcú nagyváros – maradjon is az –, ám a multikulturalizmus jegyében az elmúlt húsz évben inkább csak az egyiket mutatta. Nem kell kultúrharc, csak kiszámíthatóbb viszonyok, értékközpontú gondolkodás ezen a területen is.
Az új főpolgármesternek, az új városvezetésnek a kerületekkel és a kormánnyal együttműködve először is rendet kell tennie, ki kell takarítani a várost, áttekinteni a beruházásokat, ráncba szedni a főváros botrányosan gazdálkodó társaságait. Végső soron azt kell tenni, amit az egész országban, ugyanolyan feltételek között: adóssághegy, félretervezett, pazarló nagyberuházások, leszakadó városrészek, bűnözés, terjedő szegénység.
Sokan úgy látják, ez a választás eldőlt, Budapest érett almaként hullik Tarlós István és a Fidesz–KDNP ölébe. Csakhogy még egyetlen voks sem került az urnákba, erőfeszítés nélkül nem jön a siker, s a keserű tapasztalatok arra intenek: ha valahol, hát itt érheti leginkább kellemetlen meglepetés a polgári oldalt. Az új vezetésre váró roppant feladat azonnali cselekvést követel, ezért lenne fontos, hogy a kormányerők a főpolgármesteri poszt megszerzése mellett többséget kapjanak a Fővárosi Közgyűlésben. Olyan időket élünk, amikor egy irányba húzó kormányzat, főpolgármester, közgyűlés és kerületek nélkül szinte lehetetlen élhetőbbé tenni Budapestet. Újfajta, a vidék–főváros ellentétet is a lezárt múltban hagyó együttműködésük hihetetlen energiákat szabadítana fel. Csak a választókon múlik, így lesz-e.
Jó lenne, ha végre nem egy szűkebb pártpolitikai célnak lenne alárendelve a főváros egész működése. Budapestnek nem az a küldetése, sorsa, hogy a kormány ellensúlya legyen, vagy egy politikai érdekcsoport túlélését biztosítsa. A főváros mai vezetése a régi világ itt maradt képviselőivel legkésőbb tavasz óta csupán zárvány egy átalakuló, újjászülető országban. Megkopott emberek, megkopott ideológiák: föl kéne szabadulni már!
A polgári, nemzeti, szabadelvű-konzervatív, kereszténydemokrata jobboldalnak, amely maga is formálta a város fejlődését, az elmúlt évtizedekben nem sok babér termett Budapesten. Ideje megízlelni a győzelmet, nem igaz?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.