„A középréteg szemével nézi Orbán a világot”

Munkatársunktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most egyszerre lehetséges, ami nemrég még a kör négyszögesítésének tűnt: látszólag szélesebb társadalmi csoportok közvetlen áldozathozatala nélkül is megvan az érdemleges szja-csökkentés fedezete és az elvárt költségvetési hiány – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban. A politikai elemző úgy véli, fájdalmas többletterhek nélkül teljesülni tetszik a magyarok régi vágya: részben a külföldi tőkére kivetett különadó fedezi az érdemi személyi jövedelemadó-csökkentést. Ami a különadót illeti, szerinte a cégek mindent megtesznek majd azért, hogy új kötelezettségeiket áthárítsák beszállítóikra, megrendelőikre. Azt jósolja: az állami nyugdíjrendszerre való visszaállásnak is meglesznek a költségei, csökkenhet a keresletet az állampapírok iránt, és zavar keletkezhet a pénzügyi szférában. Tölgyessy szerint az egykulcsos adó pusztán eszköz az erős, beavatkozó állam cselekvésében bízó kormányfő számára a feltörekvő csoportok támogatására.
– Magatartásában szó sincs piaci fordulatról, inkább a külföldiek és a hetvenes–nyolcvanas évek óta folytonos hazai elitek kezéből akarja az új nemzeti csoportokhoz áttenni a magyar gazdaság eszközeit – hangsúlyozta, hozzátéve: Orbán Viktor miniszterelnök az alulról jövő, de felemelkedni akaró hazai középrétegek szemével nézi a világot. Szerinte a külföldi elemzők vélekedésével szemben Orbán nem szokványos keleti széltoló módjára politizál, nem pusztán következmények nélküli populista szólamokat hajtogat, hanem komolyan hisz küldetésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.