A szocialista rendszer agóniája Kubában

Munkatársunktól
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokásával ellentétben papírból olvasta fel legutóbbi beszédét a betegágyáról váratlanul visszatérő Fidel Castro. A negyvenperces, havannai egyetemisták előtt tartott előadás nem tartalmazott új elemeket, az viszont meglepő, hogy a négy évvel ezelőtt az elnökségről az öccse javára lemondó vezető egy amerikai újságírónak állítólag beismerte: az általa kitalált kubai modell nem működik.
Munkatársunk az elmúlt napokban közel háromezer kilométert autózott a szocialista országban, hogy ellenzéki gondolkodóknak, független könyvtárhálózatot működtető értelmiségieknek és politikai okokból bebörtönzöttek családtagjainak bátorítást, jó szót és némi támogatást vigyen. A turistaútnak látszó futárszolgálat során kiderült, hogy Kuba gazdasága az összeomlás szélén van, egyre több gyárat zárnak be és már most legalább egymillió a munkanélküli, miközben a hatalom újabb, százezres nagyságrendű elbocsátásokat jelentett be. A munkahellyel rendelkezők havonta alig háromezer forintnak megfelelő bért kapnak, így nem csoda, hogy elégedetlenek, és már nem hisznek abban az eszmében sem, amelyet ötvenegy esztendeje követ az ország. Egyre többen vannak, akik azt vallják: a kommunizmus immár Kubában is megbukott, csak ezt még nem merik bevallani a fővárosban.
A megkérdezett kubai értelmiségiek szerint az ellenzék napról napra erősebb. Ha az elmúlt években elmenekültek az országban lennének, megvalósulhatna a gyors rendszerváltás, véli egyikük. A „szakállas ember”, Fidel Castro újbóli szerepeltetését a „kivénhedt oroszlán utolsó karmolásaként” jellemezték munkatársunknak. Öccséről, Raúlról azt tartják: lépéskényszerbe került, de az általa javasolt változtatások messze nem elegendők ahhoz, hogy leengedjék a felgyülemlett gőzt.
Helyszíni riport a Hétvégi Magazin 21. oldalán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.