A tálibokhoz kerül az őrző-védők pénze

Zord Gábor László
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megölték az afganisztáni Kunduz tartomány kormányzóját, Mohamed Omárt tegnap egy robbantásos merényletben Tahár tartományban egy mecsetben. A támadásnak tizenhat halálos áldozata volt. Nemrégiben Gazni kormányzóhelyettesét ölték meg az ellenállók.
Miközben a tálibok és más ellenálló csoportok képesek az ország legkülönbözőbb részein, akár magas rangú, a nyugati intervenciós erőkkel együttműködő tisztségviselők elleni támadások megszervezésére és kivitelezésére, a NATO-nak nagy gondot okoz a célpont-azonosítás. Ugyancsak tegnap hat afgán milicistát lőttek le egy helikopteres támadásban a nemzetközi erők. Az eset tiltakozásokhoz vezetett a támadás helyszínén, a keleti Hoszt tartományban, a feldühödött helyiek „Halál Amerikára!” és „Éljenek a tálibok!” jelmondatokat skandálva, a hat holttestet magukkal hordva vonultak a kormányzó irodája elé.
Az erőszak azóta újult lendülettel fokozódik a közép-ázsiai országban, hogy a szövetséges erők kiterjedt hadműveletet indítottak Kandahár, a tálib mozgalom bölcsőjeként ismert nagyváros körül.
A háborús erőfeszítést közben az Egyesült Államokban újabb botrány gyengíti: a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának jelentése szerint a biztonsági, őrző-védő magáncégek túlzott alkalmazása miatt sok nekik szánt pénz végül a tálibok zsebében köt ki, tehát végső soron az ellenállást finanszírozza. Afganisztánban mintegy 26 ezer, nem állami fegyveres testülethez tartozó biztonsági ember – főként afgán – dolgozik, 90 százalékban amerikai állami megrendelésre. A cégek emberei több, civilek elleni erőszakos akcióban is érintettek voltak, amelyek miatt augusztusban Hamid Karzai elnök négy hónapot adott működésük befejezésére. Carl Levin szenátor szerint az amerikai kormány eltúlzott támaszkodása a cégekre a hadurak és a kabuli kormányon kívüli frakciók megerősödését eredményezte, olyanokét, akik gyilkosságokban, emberrablásokban, vesztegetési ügyekben és a nyugati erők elleni támadásokban érintettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.