A vértanúk előtt tisztelegtek

A Batthyány-örökmécsesnél, Aradon és Kárpátalján is megemlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vérbefojtásának 161. évfordulójáról. A mi szellemi koszorúnk, amit szimbolikusan elhelyezünk, a nemzeti összetartozás ünnepélyes kimondása és törvénybe iktatása – fogalmazott Semjén Zsolt.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország elindult a nemzeti érdekek érvényesítése felé, Arad után 161 évvel már nemcsak szabad, hanem egységes is a nemzet – mondta Semjén Zsolt Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. A miniszterelnök-helyettes a Batthyány-mauzóleumnál úgy fogalmazott, a nemzeti gyásznapon tisztelettel emlékeznek a vértanúkra, és nemcsak az aradi tizenhármakra, hanem azon százakra is, akik között a magyarokon kívül találni lengyelt, horvátot, szerbet, németet, osztrákot. – Ami közös bennük, az a hősiesség, amivel nemzeti függetlenségünkért és szabadságunkért harcoltak, mert szabad és egységes nemzetet akartak – fogalmazott. Szerinte a mostani emlékezés azért is felemelő, mert végre, nagy adósságot törlesztve kimondták, hogy a határok felett összetartozik a magyar nemzet. – A mi szellemi koszorúnk, amit szimbolikusan elhelyezünk, a nemzeti összetartozás ünnepélyes kimondása és törvénybe iktatása – fogalmazott Semjén. A Batthyány-örökmécsesnél koszorút helyezett el Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Semjén Zsolt.
– A román és a magyar nemzet sorsa attól függ, hogy együtt keresi-e a béke és a boldogulás közös ösvényeit, tud-e hosszú távon olyan együttműködést kialakítani Közép-Európában, amely választ ad a kor nagy kérdéseire – mondta Hende Csaba az aradi megemlékezésen. A honvédelmi miniszter a több évtizedes száműzetés után 2004-ben újra felállított Szabadság-szobor tövében mondott beszédében kifejtette, Magyarország és Románia most nemcsak törekszik a stratégiai partnerségre, hanem a kétoldalú kapcsolatok mindkét fél gondosan mérlegelt és tiszteletben tartott érdekein alapulnak, amelyek számtalan létfontosságú területen kapcsolják össze a két országot.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Nagyszőlősön, az 1848– 49-es szabadságharc hőseinek állított emlékműnél hajtott fejet az aradi vértanúk áldozata előtt. – Egy országot el lehet foglalni fegyverrel, de hazát csak az élete árán nyerhet meg az ember – szögezte le Kövér László. A házelnök, párhuzamot vonva a magyar szadságharc és a jelen eseményei között, azt mondta, a magyarság ismét a nagy elődökhöz méltó fényes győzelmet ért el. – Az idei országgyűlési és a vasárnapi önkormányzati választások nagyszerű eredményei bizonyságát adták annak, hogy az együtt gondolkodás, az összefogás csodákra képes – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.