A Zuglói Filharmónia a zenei oktatásért

Záborszky Kálmán és a Zuglói Filharmónia ismét nagy lépést tett az iskolások ének-zenei oktatása terén: az ezerfős, zuglói diákokból álló kórus szerdai nagyszabású hangversenyén Hoffmann Rózsa ígéretet tett a művészetoktatás hangsúlyosabbá tételére, az ének- és rajzórák számának emelésére.

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét óriási együttessel lépett színpadra a Gerevich Aladár Sportcsarnokban a Zuglói Filharmónia: a kerület 23 kórusát egyesítő ezerfős énekkart a Szent István Király Szimfonikus Zenekar kísérte, a műsorban az elmúlt évek műveiből válogatták a legsikeresebbeket, többek között a Carmina Burana részleteit.
Az eseményen jelen volt Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki kijelentette: emelik az előző évtized során csökkentett és jelentőségét vesztett ének- és a rajzórák számát, amelyek visszakerülnek méltó helyükre a közoktatásban. A Zuglói Filharmónia évek óta rendez olyan hangversenyeket, amelyek énekkarába bevonja a kerület általános és középiskoláinak kórusénekeseit. A gyermekek így olyan komoly műveket szólaltathatnak meg, amelyeket iskolájuk önerőből nem tudna előadni. Egy-egy ilyen vállalkozás életre szóló élmény, hosszú távon is meghatározza a résztvevőknek a hangversenyélethez való viszonyát. Ez utóbbi talán a legégetőbb kérdés ma Magyarországon, az elmúlt években teljesen tönkretett ének-zene oktatás miatt egy egész generáció tűnhet el a hangversenytermekből, és így néhány évtized múlva egész egyszerűen nem lesz a zenészeknek közönsége. Ráadásul számos kutató bizonyította a művészetek, az éneklés-zenélés jótékony és fejlesztő hatását a többi közismereti tárgyra. Bár a kérdést hosszú ideje feszegeti az oktatási minisztereknél a szakma, Hoffmann Rózsáé az első ígéret, amely konkrét segítségről szólt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.