Adókártya az ártárgyalásokon

A jövő hét elején derülhet ki, hogy szükség van-e az energiaipari, valamint a telekommunikációs cégek különadójának bevezetésére – derült ki Orbán Viktor nyilatkozatából. Az elvonás azon múlik, hogy a szeptemberi adatok szerint tartható lesz-e a kitűzött 3,8 százalékos költségvetési hiány. A kormányfő azt javasolja majd, hogy egy lépésben és azonnal térjünk át az egykulcsos, 16 százalékos adórendszerre.

Munkatársainktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint szerepel a lehetőségek között, az energiaszolgáltatók feje felett lebeg a kormánnyal folytatott energiaár-tárgyalások során egy új, az iparágra kivetendő adó lehetősége, ám az, hogy végül ez valósággá válik-e, a legkorábban jövő hét elején derülhet ki. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis kedden a köztelevízió Este című műsorában úgy fogalmazott: október 4-én tudják majd értelmezni, hogy a szeptember 30-i adatok alapján tartható lesz-e idén a kitűzött 3,8 százalékos hiánycél. Többek között ettől függhet az, hogy számíthatnak-e további elvonásra az energiaipari- és távközlési társaságok. – Másoknak is kell viselni a terheket, nemcsak mindig az embereknek – mondta a kormányfő, utalva a korábban bevezetett bankadóra. Ugyanakkor Orbán Viktor rámutatott, kialakítanak egy határozott, az üzleti környezetet javító új gazdaságpolitikát.
– Nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára – nyilatkozta a héten a Hír TV-nek Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A politikus megjegyezte, azoktól kell elvenni, és azoknak kell a közösbe betenni, hozzájárulni adott esetben a hiány csökkentéséhez, akikhez a pénz került az utóbbi nyolc esztendőben. Mint ismert, jelenleg az energiaipari cégek egy bizonyos köre fizeti a Robin Hood-adót, amelyből a költségvetésnek évi 30 milliárd forint bevétele származik. Ennek hatálya azonban az év végén lejár.
Televíziós interjújában Orbán Viktor szót ejtett az adórendszer átalakításáról is. A kormányfő felidézte: a kabinet nyáron elvi döntést hozott a személyi jövedelemadó szabályainak radikális módosításáról, jelenleg pedig arról kell határoznia, hogy egy, két vagy három lépésben vezesse-e be az új rendelkezéseket. A miniszterelnök egyértelműen kijelentette, azt javasolja majd, hogy egy lépésben és azonnal térjen át az ország az arányos, egykulcsos, 16 százalékos adórendszerre. Orbán Viktor szerint bátran lehet fogadni arra, hogy januárban életbe lépnek ezek a szabályok. A kormányfő elmagyarázta azt is, miért éppen 16 százalékos, egykulcsos szisztémát kívánnak kialakítani. Elmondta, a lépés nyomán térségünk országai közül nálunk lesz a legalacsonyabb az adó, ami szükséges a versenyképességünkhöz. Majd így folytatta: Magyarország történetének legkisebb terhét kivető, s egyben legegyszerűbb adórendszerét szeretnék bevezetni. A tervek szerint az állam minden jövedelemre 16 százalék adót ró majd ki, s Orbán Viktor továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az adórendszer átalakítása nyomán nem lesz majd szükség söralátétnél nagyobb adóbevallásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.