Adókártya az ártárgyalásokon

Damoklesz kardjaként lebeg az energiaszolgáltató cégek feje felett annak a lehetősége, hogy a kormány erre az iparágra is különadót vet ki a közeljövőben. A társaságok már most is fizetnek hasonló közterhet: az év végén lejáró, úgynevezett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt tervez idén a költségvetés.

Munkatársainktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adó kivetésének lehetősége lapunk információi szerint a végéhez közeledő energiaár-tárgyalásokon is szerepel. A miniszterelnök legutóbb úgy nyilatkozott, hogy jövő héten születhet döntés a kérdésben. Orbán Viktor a köztévé kedd esti műsorában arról beszélt, hogy a költségvetés szeptember végi adatai alapján mérlegelik, hogy szükség van-e újabb közteher kivetésére. Megerősítette: jövőre egy lépésben bevezetik az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót.
Az új adók meghatározásánál az is számít, teljesül-e az a százmilliárd forintos bevétel, amit a kabinet a bankadó máig befizetendő első részletétől remél. Egyes szakértők szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi után kell a pénzintézeteknek átutalniuk a közterhet, amiből jelentős eltérések keletkezhetnek.
Bővebben a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.