Aggódó magyar szülők a délvidéken

Sebestyén Imre
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis létszámú kisebbségi tagozatok összevonásától vagy megszüntetésétől tartanak a vajdasági magyar szülők, és leginkább a szórványban élők. A szerbiai törvényekben ugyanis csak 12 diáknál nagyobb létszámú osztályok megnyitását írják elő, de minisztériumi engedéllyel ennél jóval kevesebb tanulóból álló osztályok is vannak, amelyekben esetenként alig fél tucat gyerek tanul. Ezek a kicsi osztályok kerülhetnek most veszélybe. Az összevonások okozta gondokat a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) iskolabuszokkal enyhítené. Egy busz már közlekedik is Szabadkán. Ezzel teszik ugyanis lehetővé, hogy a szülők magyar iskolába írathassák gyereküket – még ha az távol is van tőlük –, ne pedig a legközelebbi szerbbe.
Az újvidéki ésszerűsítéstől való félelem hozta ismét a figyelem középpontjába a kérdést a Vajdaságban. A tartományi székváros harminchét általános iskolájából négyben van magyar tagozat is a törvényesnél kisebb létszámú tanulóval. Ezeket most a József Attila és a Petőfi Sándor iskolákba vonnák össze. A szülők okkal tartanak attól, hogy ha ez bekövetkezik, és ha a háromszázezer lakosú városban csak két iskolában lesz magyar oktatás, akkor még több magyar család adja majd szerb iskolába gyerekeit.
Az MNT tegnap cáfolta az újvidéki tagozat-összevonások hírét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.