Agyonlőtték a polgármestert

Hét ember meghalt csütörtökön, miközben drogkartellek csaptak össze a mexikói Acapulcóban. Időközben az ország egyik északi városában a polgármestert és kísérőjét lőtték le, vélhetőleg egy kábítószercsempész banda tagjai.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rivális drogbandák kézigránátokkal és géppisztolyokkal felfegyverkezett tagjai csaptak öszsze helyi idő szerint csütörtökön Mexikóban, a turisták által kedvelt Acapulco városában. A nyílt színi tűzpárbajban heten vesztették életüket, néhányan pedig megsérültek – tájékoztatta az AP hírügynökséget tegnap Fernando Monreal, Guerrero állam rendőrfőnöke. Hozzátette, ugyanaznap Acapulco közelében a járőrök egy autóban két lefejezett holttestet találtak. A gyilkosságok elkövetési módja kábítószer-kereskedő bűnszövetkezetekre utal.
Ugyancsak csütörtökön agyonlőtték Mexikó egyik északi városának polgármesterét és kísérőjét. A hatóságok gyanúja szerint a gyilkosság mögött az egyik drogkartell állhat – tudta meg a távirati iroda. Prisciliano Rodriguez egy Monterrey melletti kisváros polgármestere volt, a szövetségi parlamentben ellenzéki Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben tavaly választották meg. Éppen hazafelé tartott, amikor a halálos lövések eldördültek. Az elmúlt egy hónapban ez már a negyedik eset Mexikóban, hogy köztisztviselőt gyilkolnak meg. Augusztusban a szintén Nuevo Leónban fekvő, turisták kedvelt célpontjának számító Santiagóban drogbandák végeztek a helyi polgármesterrel, és ugyanez történt a Tamaulipas állambeli Hidalgóban is. Felipe Calderón elnök mélyen elítélte a történteket, és ígéretet tett a drogbandák elleni harc folytatására.
Az eddig békésnek számító, sőt sokáig egész Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb városának és a régió legfontosabb üzleti központjának tartott Monterreybe, illetve Nuevo León állam egész területére, valamint Tamaulipas államba ez év elején gyűrűzött be a kábítószeres bandák harcai miatt tomboló erőszak. A turistaparadicsom Acapulco is csak a közelmúltban vált drogbandák harcainak színterévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.