Állami pillér, nyugdíj, megtakarítás

Olvasónktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyeslem az Orbán-kormány második akciótervét, különösen a most bejelentett magánpénztári befizetésekkel kapcsolatos intézkedéseit. A tervezett lépés a magánnyugdíjpénztárak erőteljes tiltakozását váltotta ki, amelyek Brüsszelig ható panaszfeltevést fontolgatnak. Ez azért meglepő, mivel nem hallottuk a tiltakozásukat akkor, amikor a balliberális kormány a fiatal munkavállalókat kötelezte a magánnyugdíjpénztárakba való belépésre, és ölükbe hullatott egy biztosnak vehető, stabil és jelentékeny bevételi forrást. Ha akkor nem emelték fel ez ellen a szavukat, akkor most is illene hallgatni, és elfogadni a jelen gazdasági helyzetben szükséges kiigazítást. Különös, hogy akkor a kedvezményezett magánpénztárak nem voltak érzékenyek a „több millió ember öngondoskodási igényére”, és nem hivatkoztak a szabad döntés fontosságára.
Miután a ránk erőltetett rendszer sehol a világon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – hiszen ezek a pénztárak bevételük jelentős hányadát saját költségeik fedezésére fordítják –, érdeklődéssel várjuk és üdvözlendőnek tartanánk a kormány intézkedését arról, hogy mindenki szabadon dönthessen, vissza kíván-e lépni az állami pillérbe. Az állam, jó kormányzat esetén, jó gazda. A média szereplői jobban tennék, ha a valós tényeknek és az igazságnak megfelelően tájékoztatnák az ország népét.
Husz Mariann
közgazdász, Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.