Állatmentők küzdelme az iszapban

Magvakult, fekélyes lábú kutyákat, megégett tollú szárnyasokat és rengeteg tetemet találtak a katasztrófa helyszínén.

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolontáron és Devecseren maró lúgtól megégett, fekélyes lábú kutyákat, a hidegtől és a gyengeségtől megdermedt, az ól végében meghúzódott kacsákat, félholt birkát, az iszaptól megvakult pulit, vagy éppen házban felejtett, padláson rekedt macskákat mentett a Rex alapítvány a vörösiszaptól elöntött övezetből. Legalább húsz kutyát, több mint egy tucat súlyosan sérült szárnyast és tíz macskát láttak el és helyeztek biztonságba az elmúlt napokban. Önkénteseik egymást váltva dolgoznak a helyszínen, tegnap két állatorvos tartott ügyeletet, tájékoztatta lapunkat Király Péter, a szervezet vezetője. Elmondta, sok hasonló helyszínen megfordult már, de ekkora pusztítással még nem találkozott. Hatalmas területről tűntek el a haszon- és a kedvtelésből tartott állatok, a vadak, a rovarok, az emlősök, a hüllők, így egész élőhelyek szűntek meg, ami miatt további állatok pusztulnak majd el. A tragédiát követő napon egy ház udvarán, egy palánkon rákvörös bundában haldokló birkára bukkantak, feltehetőleg telibe kapta az áradat. Budapestre vitték, kúrálták, de tegnap elpusztult. Volt olyan gazda, aki azt mondta, tudja, hogy kacsái az ólban rekedtek, de ő be nem megy értük, vigye őket, ha akarja, és vissza ne hozza az állatvédő. Nyolc-tíz kacsát találtak odabent, egyikük a harminccentis iszapból pislogott rájuk, a többi feljebb kapaszkodott, őket sikerült megmenteniük. Az elsősegélyt a helyszínen a legérzékenyebb területek, azaz a szem, a száj, az orr kitisztításával kezdik, majd a végtagok lemosásával folytatják. Szükség esetén a budapesti Állatszigeten kúrálják tovább őket, a kimentett állatok állapota kielégítő.
Az elmúlt napokban kiderült, hogy a hasonló katasztrófák esetén az emberélet mentése után az állatoknak kell következniük, folytatta Király Péter. Ezzel nemcsak az értelmetlen szenvedést, hanem tetemes gazdasági károkat is enyhíteni lehet. Okultak a mostani helyzetből, ezért a közeljövőben katasztrófaelhárítási tréninget szerveznek állat- és természetvédelmi civil szervezetek részére.
Több állatvédő szervezet háttértámogatásával a helyszínen tevékenykedett a NOÉ Állatotthon Alapítvány is, beszámolójuk szerint önkénteseik házról házra járva kutatnak állatok után, de a legtöbb helyen már csak a tetemek összegyűjtésében tudnak segédkezni. A háztáji állatoknak, a baromfinak, a láncra kötött kutyáknak esélyük sem volt. A Budapestre szállított, és itt kezelt állatokról fényképes nyilvántartást készítenek, hogy gazdáik könnyebben rájuk találjanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.