ANNO

MN
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

63 éve
A svábkérdés
Achmed Mirza hercegné, aki Perlmutter Izsák festőművészünk fogadott lánya (szegény Perlmutter távol állt attól, hogy fajsváb legyen!), most rákerült a kitelepítendők listájára, és ez ellen panaszt is nyújtott be a belügy- és közoktatásügyi miniszterhez. A hercegnének van egy eléggé ismert ingatlana az Andrássy úton, a kitelepítendők jegyzékére azonban Újpesten vették fel. Itt egy villának a tulajdonosa. Lehet, hogy szép a villa. Mi nem láttuk.
De az utóbbi években gyakran gondolhattuk: nincstelennek lenni sem utolsó érzés. Néha jobb, mint „boldog” birtokosnak.
1947. szeptember 30., kedd

52 éve
Marosán György az országgyűlési választásokról
– Mi a szocialista demokrácia? A néphatalom! Az úgynevezett polgári demokráciákban a szavazat nem elegendő fegyver a nép kezében. A szavazatok millióival szemben a burzsoá diktatúra erőszakhoz nyúlt. Ezért lebeg Nyugat-Európa felett ismét a fasizmus veszélye. Milyen másképpen áll nálunk a helyzet! Nincs okunk kételkedni, hogy népünk legjobb fiait küldi majd az új országgyűlésbe. Milyen más nálunk egy választás, mint náluk! Választási jelszavaink sem újak: a szocializmusért, a békéért, a jobb életért, a magasabb kultúráért és a béke megvédéséért hívjuk harcba az embereket.
Marosán György ezután arról beszélt, mi várt volna a munkásra, dolgozó parasztra, ha az ellenforradalom győz. Elnyomás, kizsákmányolás, rabszolgaság, csendőrszurony. Börtön, akasztófa, mint 1919 után. Temetői csend borult volna az országra, csak az urak tivornyája tombolt volna. És mi várt volna a magyar értelmiségi rétegre, írókra, művészekre, tudósokra, mérnökökre, tanárokra, pedagógusokra? Még elképzelni is szörnyű.
1958. szeptember 27., szombat

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.