ANNO

Pethő Tibor
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

50 éve
Az új Erdély
Marosvásárhelyről csak futólagos benyomásokat őrzök. A Sztálin teret, a kisiparosok ősrégi házacskái helyén, új lakóépületek övezik. A szerte Romániában látott új lakóházaktól csupán annyiban különböznek, hogy a tetőket motívumok díszítik; így őrzik és elevenítik fel a modern épületeken a régi székely zománcozott cserép tetődíszítések hagyományát.
Irány Szováta. A sima úton a sebességmérő 100–120 kilométert mutat, s kanyarban még csak nem is lassítunk. Az út egyik oldalán méteres kőhalom húzódik tíz kilométereken. A környező falvak lakossága hordta oda társadalmi munkában. Marosvásárhelytől Szovátáig még az idén aszfaltutat építenek.

Hirdetések
Körömlakk, gyöngyházlakk minden igényt kielégítő minőségben és színekben: Székely vegyi laboratórium, Üllői út 89/a.
Elveszett kék papagáj, megtaláló kettőszáz forintot kap. VI., Majakovszkij u. 56.
Elsőrendű pehelypaplanok készítője és átdolgozója: RÓTH PAPLANOS, Régiposta u. 7.
Televízió, orosz, olcsón eladó, 428-372.
Tartós hullám, divatos frizura Szásznál. Verseny utca kettő.
1960. október 9., vasárnap

8 éve
Széteső ház a Dagály utcában
Életveszélyben és bizonytalanságban él tizenhét család a XIII. kerületi Dagály utca 5. szám alatti önkormányzati házban, amióta a szomszédos Váci úti telken egy tízemeletes irodaház épül – állítják az itt élők. Nemrégiben megroggyant az épület, a kivitelezők szerint egy buldózer véletlenül nekiment a falnak. Két héttel az építkezés megkezdése után jelentek meg az ujjnyi repedések az emeleti lakások falain. Jelenleg már egyes szobák lakhatatlanok, és felvetődött az ott lakók kiköltöztetése. Szétcsúsztak a régi gázcsövek is. A szakemberek közölték: a házban nem várható komolyabb állagromlás. Két nappal később Flórián Antalné földszinti lakásában megnyílt a nappali plafonja. Azonnal értesítették az önkormányzat illetékesét. Az intézkedő műszaki emberek aládúcolták a szobát. A ház további sorsáról később a képviselő-testület határozhat.
2002. október 9., szerda
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.