„Antiszemita gyalázkodás”

Hírösszefoglaló
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonult az ENSZ-közgyűlés ülésterméből többek között az Egyesült Államok, Kanada és az összes EU-tagállam – köztük Magyarország – küldöttsége az iráni elnök felszólalása közben, mert Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta, az emberek többsége szerint amerikai összeesküvés eredménye volt 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen intézett terrortámadás. Ahmadinezsád három teóriát ismertetett: az első szerint főleg az amerikai kormány képviselői terjesztették, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat állt a támadások mögött, egy másik elmélet szerint az amerikai kormányzaton belül szervezték meg a támadást, hogy visszafordítsák a gazdasági hanyatlást, visszaszerezzék befolyásukat a Közel-Keleten, és ezzel megmentsék a cionista rendszert. A harmadik elmélet szerint a támadást ugyan egy terrorista csoport hajtotta végre, ám az amerikai kormány visszaélt a helyzettel. Mint az iráni elnök elmondta, a legfőbb bizonyíték ezzel kapcsolatban néhány, a hatalmas törmeléktömegben megtalált útlevél és egy videó volt, amelyben egy ismeretlen lakhelyű személy szerepelt, akiről bejelentették, hogy olajügyleteket bonyolított le több amerikai hivatalos személlyel. „Aztán ezt is eltüntették, és a robbanás és a tűz miatt nem találtak az öngyilkos merénylők nyomaira” – jelentette ki Ahmadinezsád. Az iráni elnök arról is beszélt, hogy az országa ellen a nukleáris programja miatt hozott nyugati büntetőintézkedések igazságtalanok és hatástalanok voltak, de kész párbeszédet folytatni az amerikai elnökkel a nézetkülönbségek tisztázására.
Mark Kornblau, az amerikai ENSZ-küldöttség szóvivője antiszemita gyalázkodásnak, Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Ahmadinezsád szavait. Barack Obama amerikai elnök a BBC perzsa adásában tegnap közölte, visszataszítók voltak az iráni elnök megjegyzései.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.