Apad a Sajó, mérsékelték a készültséget

Hírösszefoglaló
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokúra mérsékelte tegnap az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a Sajón az árvízvédelmi készültséget – tájékoztatott a hatóság. Az Ékövizig közlése szerint az elmúlt 24 órában a területükön és a vízgyűjtőkön újabb, de a hétvéginél lényegesen kisebb mennyiségű – általában 2-5 milliméter – csapadék hullott. Ennél nagyobb értékek (6-13 milliméter) a Bodrog és a Tisza felső vízgyűjtőjén fordultak elő. A Tarnán továbbra is első fokú a készültségi szint. Az érintett árvízvédelmi szakasz hossza az igazgatóság területén 215 kilométer.
Az észak-magyarországi vízfolyásokon az elmúlt hét végén hullott csapadék hatására kialakult árhullámok levonulóban vannak. A Sajó tegnap Sajószentpéternél tetőzött, miközben a folyó hazai felső szakaszán, Sajópüspökinél már a készültségi szint alá süllyedt a vízállás. Ma a folyó teljes hazai szakaszán a készültségi szint alatti vízállás várható. A Tarnán levonuló árhullám hétfőn a délutáni órákban tetőzött Tarnaméránál, néhány centiméterrel a másodfokú, 300 centiméteres szint felett, míg Tarnaörsnél nem érte el az első fokú készültségi szintet. A folyó teljes hosszán apadás várható. Vízátfolyás miatt lezárták tegnap a Borsod megyei Sajókaza és a 26-os számú főút közötti utat. A Sajó áradása miatt járhatatlanná vált az út Muhi és Köröm között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.