Áradnak a folyók

Hírösszefoglaló
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap délután a Rába körmendi szakaszán; a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le az intenzív esőzés hatására – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
A Rába vízgyűjtőjén 45-55 milliméternyi eső hullott, a Gyöngyös és a Répce vízgyűjtőjén pedig elérte a 60-70 millimétert is. A Répce Répcevisnél délben tetőzött, üzembe helyezték a góri árvíztározót, így a vizet sikerült visszatartani. Vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bük és Acsád közötti alsórendű utat, és ma várhatóan a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti úton sem közlekedhetnek az autósok. A heves esőzés hatására a Gyöngyös patakon bekövetkezett intenzív áradás a Rőti-völgyi vízmű kutakat elöntötte, Kőszegnél a nemezgyár duzzasztótábláit is meg kellett nyitni.
Belvíz és árvíz sújtja Zala megyét is. Harmadfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe a Zala folyón és a Kis-Balatonnál; a Principális-csatorna pedig tegnap kerteket öntött el Nagykanizsán, de házakat még nem ért el. Tegnap délben megkezdték 500 homokzsák elhelyezését az alacsonyabban fekvő védműveknél.
Szombaton a Kis-Balaton déli részén, tegnap pedig a Zala folyó bal partján kellett elrendelni harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A víz a dél-balatoni vasútvonal és néhol az M7-es autópálya töltését is veszélyezteti. Az elmúlt napokban 10-12 órán át működtek a szivattyúk, de a vízszint ennek ellenére nem csökkent. A térségben egy nap alatt 200 ezer köbméter vizet szivattyúztak át, mégis át kellett állniuk a 24 órás szolgálatra. A Zalán még csak most érkezik egy kisebb árhullám, ezért próbálják a Kis-Balaton térségéből továbbvezetni a nagy mennyiségű vizet, ez azonban tovább emeli a Balaton amúgy is magas szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.