Átalakult a pesti Néprajzi Múzeum

Makrai Sonja
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hauszmann Alajos tervezte épület, a Néprajzi Múzeum – az egykori Magyar Királyi Kúria – tavaly az Új Magyarország fejlesztési terv közép-magyarországi operatív programjának részeként uniós társfinanszírozás révén több mint kétszázötvenhárommillió forintos támogatást nyert, az önerő közel 25 millió. A tavaly elkezdődött átalakítási, felújítási munkálatok a végéhez értek, az újjáalakult múzeum látogatótereit tegnap adták át, ahol Mányi István Ybl-díjas főépítész szemléltette a megvalósult projekt főbb állomásait.
A palotából a látogatóbarát múzeum programban múzeumi kávézót, közönségkapcsolati helyiségeket, múzeumpedagógiai műhelyeket, csomagmegőrzőt, kerékpár- és babakocsi-tárolót alakítottak ki. Az előcsarnokban korszerűsítették a világítást, de magukat a kiállítási tereket is bővítették, az eddig raktárként funkcionáló folyosót pedig fogadótérré építették ki. Fontosabb változás, hogy korszerű tartalomszolgáltatásra alkalmas, belső infokommunikációs rendszert is kiépítettek a program keretéből, az egész épületben használható vezeték nélkül internethálózatot hoztak létre, az egykori büfé pedig interaktív vetítőteremmé változott. A múzeum vezetői reményei szerint az átalakítást követően jelentősen nőni fog a múzeum látogatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.