Átmeneti lányos zavar

2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradt a meglepetés, a hölgyek kikaptak a házigazda Oroszországtól a Hanti Manszijszkban zajló sakkolimpián. Sőt a tegnapi hetedik fordulóban női csapatunk 4-0-s vereséget szenvedett. A férfiak Brazília ellen hozták a kötelezőt, 3-1-re nyertek.
Pedig nem úgy indult, hogy kiütés lesz a vége. Alekszandra Kosztenjuk ugyan szemernyi esélyt sem hagyott Vajda Szidóniának – érdekesség, hogy az orosz világbajnoknő a Koszinceva nővérek mögött csak a harmadik táblán szerepel –, ám Hoang Thanh Trang kifejezetten jól állt Tatjana Koszinceva ellen, Mádl Ildikónak, úgy tűnt, nincs gondja Tatjana nővére, Nagyezsdával szemben, Gara Tíciának pedig egyenesem gyalogelőnye volt Valentyina Gunyina ellen. Ám az időellenőrzés közeledtével, a kritikus pillanatokban a magyar nők bizonytalankodtak, amit az oroszok kegyetlenül kihasználtak, mind a négy táblán a maguk javára fordították a helyzetet. S továbbra is százszázalékosan menetelnek a végső győzelem felé. A mieink szempontjából tehát nem tragédia a tegnapi vereség, annak sincs különösebb jelentősége, hogy 4-0 lett a vége, csak talpra kell állni.
A férfiaknak tegnap ez sikerült. Az Ukrajnától elszenvedett 3-1-es kudarc után ugyanilyen különbséggel legyőzték Brazíliát. Lékó Péter az első táblán gyerekkori ismerősével, Rafael Leitaóval találkozott. 1991-ben a tizenkét éven aluliak világbajnokságán holtversenyben végeztek az élen, ám az úgynevezett progresszív pontszámítás a brazil fiúnak kedvezett. Két év múlva a tizennégy éven aluliak mezőnyében is összeakadtak. Azt is mondhatjuk, tegnap megismételték az akkori döntetlent, ami ma már egyértelműen Leitaónak siker, hiszen 2624 ponttal csupán a 146. a világranglistán. Almási Zoltán iskolajátékkal nyert (négy döntetlen mellett már három győzelme van), s Polgár Judit is érvényesítette a nagyobb tudását, ő szintén három plusszal áll, csak éppen négyszer nyert, s egyszer kikapott.
Férfiválogatottunk Oroszországgal és Örményországgal holtversenyben 12 ponttal a második, ma Azerbajdzsánnal játszik. A hölgyek ötös holtversenyben a negyedikek, rájuk Bulgária vár. A mai nap nem csak ezért ígérkezik érdekesnek. A Nemzetközi Sakkszövetség küldöttei elnököt választanak, az eddigi első embernek, a kalmük Kirszan Iljumzsinovnak neves kihívója van, a korábbi világbajnok Anatolij Karpov.
Sakkolimpia, 7. forduló. Férfiak: Magyarország–Brazília 3-1 (Leitao–Lékó Péter döntetlen, Almási Zoltán–Milos 1-0, Fier–Polgár 0-1, Berkes–Krikor döntetlen). Nők: Oroszország–Magyarország 4-0 (T. Koszinceva–Trang 1-0, Mádl–N.Koszinceva 0-1, Kosztenjuk–Vajda 1-0, Gara–Gunyina 0-1.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.