Ausztria a devizahitel „feltalálója”

Hírösszefoglaló
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák, valamint a térségbeli bankokat és pénzügyi felügyeleteket is felelősség terheli a közép- és kelet-európai devizahitelgondok miatt – írta a Der Standard osztrák napilap. A térségből érkező első kedvező konjunktúrajelentések ellenére a nemzetközi pénzügyi szervezeteknél továbbra is ideges hangulat uralkodik. Lehetséges ugyanis, hogy Magyarországon, Ukrajnában és Romániában a legrosszabb még hátravan. Több százezer hitelfelvevőnek van a nemzeti valuta meggyengülése miatt jelentősen megdrágult devizahitele – írta a Magyarországgal és a térséggel rendszeresen foglalkozó András Szigetvary. Erre a válságra eddig csak egy válasz volt: az ügyfelek többet fizetnek. De miért csak nekik kellene jótállniuk ezért? A devizahitelekkel kapcsolatos problémáért a budapesti és bukaresti felügyeleti szervek is felelősek – fejtegette a cikkíró. Ausztriának „a devizahitel feltalálójaként” az a különösen dicstelen szerep jutott, hogy „forszírozta” ezt a folyamatot. Az osztrák bankok és felügyeleti szervek a mai napig tagadják, hogy hibáztak volna. Ez azonban most megváltozhat – áll az osztrák lap elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.