Az Engedetlenek kritikája

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos kritikával illette az egyházmegye püspöke a lengyel alkotók műveiből Pécsett rendezett, Engedetlenek című kiállítás ideológiáját. Mayer Mihály szerint ugyanis erkölcs- és családellenes a tárlat mögött meghúzódó gondolatvilág.
A női alkotók művein többek között egymás arcába harapó lányok, fallikus szimbólumként megjelenő kaktusztól vérző szájú nő, egy saját hasát felsebző kismama szerepel. A program ismertetője szerint a kiállításon a nő erősen sztereotip ábrázolása változik át a független nőévé, így kívánják felhívni a figyelmet a rájuk kényszerített magatartásformákra. Mayer Mihály megyés püspök úgy vélekedett, nem magát a kiállítást ellenzi, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy az hamis ideológiát is sugall. Ez esetben az úgynevezett gender, a nemi szerepek semlegességét hirdető ideológiáról van szó, amely szerint a nőknek és férfiaknak elsősorban neveltetésünk során elsajátított szerepei vannak, nem biológiailag adottak a nemek.
A kiállítást Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg a Király utcai HattyúHáz Galériában, a művészet szabad eszközeinek fontosságát hangsúlyozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.