Az EU-t bírálta Izrael

Az izraeli–palesztin békefolyamatban vállalt európai uniós szerep jelentőségét hangsúlyozta Jeruzsálemben Bernard Kouchner francia és Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter. A két diplomata még izraeli kollégájuk barátságtalan reakcióját is pozitívan fogta fel.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs olyan helyünk, mint az amerikaiaknak, akik hagyományosan támogatják Izrael államot és a békefolyamatot, de apránként teret nyerünk – hangoztatta Bernard Kouchner az MTI szerint, miután Miguel Ángel Moratinos társaságában tárgyalásokat folytatott Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel Jeruzsálemben. „Ha nem lenne súlyunk és befolyásunk, Liberman barátunk valószínűleg nem úgy reagált volna, ahogyan azt tette” – fűzte hozzá a spanyol diplomácia vezetője, arra hivatkozva, hogy izraeli kollégája vasárnap este velük vacsorázott. Az izraeli média szerint Avigdor Liberman ezt mondta nekik a találkozón: „Mielőtt idejönnének, hogy megmondják nekünk, miképp rendezzük a konfliktusainkat, a legkevesebb, amit elvárnék, hogy képesek legyenek megoldani a saját európai problémáikat.” Bernard Kouchner azzal vágott vissza, hogy Európának vannak sikeres példái a konfliktusok rendezésére.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap felajánlotta az izraeli telepek építésének tilalmát az 1967-ben elfoglalt területeken, ha a palesztinok Izraelt zsidó államnak ismerik el, de palesztin részről az ajánlatot hamar visszautasították. A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi izraeli telepek építésének moratóriuma szeptember végén járt le, s mivel Netanjahu nem volt hajlandó meghosszabbítani, a szeptemberben felújított közvetlen izraeli–palesztin tárgyalások megrekedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.