Az MKP a partner

Pataky István
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóságos kampányt indított a szlovákiai sajtóban Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke annak kapcsán, hogy Kövér László házelnök pozsonyi látogatása során nem találkozik a magyar–szlovák vegyes párt képviselőivel. Az Országgyűlés elnöke ma érkezik Szlovákiába, ott tárgyal a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel, majd holnap részt vesz a visegrádi államok házelnökeinek találkozóján. Bugár Béla előbb a szlovák televízió egyik vitaműsorában, majd a pozsonyi Új Szó napilapnak nyilatkozva nehezményezte, hogy pártja, a Most-Híd pozsonyi találkozót kezdeményezett a magyar házelnökkel, de elutasításban részesült. „Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar kormány egy szlovákiai magyar parlamenti párt véleményére nem kíváncsi, és egy parlamenten kívüli párt kétes információi alapján tájékozódik a szlovákiai politikáról. De ez az ő döntésük. Mi hajlandók vagyunk találkozni vele, de csak partnerként” – mondta Bugár. Altorjai Anita, az Országgyűlés elnöki kabinetjének sajtófőnöke lapunk érdeklődésére nyomatékosította, hogy a magyar kormányzat az MKP-t tekinti szlovákiai stratégiai partnerének, így Kövér László a visegrádi országok házelnökeivel közös hivatalos programon kívül csak a már említett partnerrel találkozik. Virág András, Kövér László személyi titkára az MTI megkeresésére tegnap azt mondta, nem tud arról, hogy a Most-Híd képviselői kezdeményeztek volna találkozót a házelnökkel.
A Felvidékma hírportál tegnapi írásában furcsának tartja, hogy Bugár Béla nyilatkozatában magyar pártként említi a Most-Hídat, holott e formáció a választási kampányban egyetlenegyszer sem nevezte magát magyarnak. A cikk szerint a Most-Híd ugyan elsősorban magyarok szavazataival került a pozsonyi parlamentbe, de többségében nem magyar személyeket juttatott kormányzati és állami tisztségekbe, távol kíván maradni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának üléseiről, vezetőségi üléseit szlovák nyelven tartja, így cselekedeteivel sem szolgál rá a magyar jelzőre.
Egyébként a magyar és a szlovák külügyi bizottság ma együttes ülést tart Pozsonyban, a magyar bizottság delegációjának tagjai az MKP és a Most-Híd képviselőivel is találkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.