Az űrbázison ragadt a Szojuz

Hírösszefoglaló
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban ma térhet haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén – az a Szojuz TMA–18 űrhajó, amelynek már tegnap kellett volna landolnia a kazahsztáni sztyeppén. A három asztronauta, aki hathavi szolgálat után készült a hazatérésre, már elbúcsúzott az űrbázison tovább dolgozó három társától, és átszállt a Szojuzba, amikor kiderült, hogy az űrhajót nem engedi leválni az állomásról egy hibát jelző műszer. Tegnap reggel ezért kénytelenek voltak visszatérni az űrhajóból az ISS-re, s további huszonnégy órát várni, hogy a földi irányító központ engedélyezze az indulást – adta hírül a Space.com. Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal elnöke szerint az űrállomás hermetizálását figyelő berendezés – valószínűleg rövidzárlat miatt – téves jelzést adott, ezért nem engedték el az űrhajót a rögzítő berendezések. Az ISS belsejét az űrkikötőtől elválasztó fedélzeti nyílás lezárása is csak nagy nehézségek árán sikerült. A távirati iroda beszámolója szerint Perminov hangsúlyozta, hogy az űrhajósokat nem fenyegeti semmiféle veszély, és földi segítséggel megoldják a problémát.
A Space.com híre szerint azonban az űrállomáson maradó három űrhajós egyike, az orosz Fjodor Jurcsikin – az ISS orosz űrhajók dokkolásához kialakított űrkikötőjének műszereit átvizsgálva – egy fogaskerékre is rábukkant két kitörött foggal. Egyelőre nem világos, hogy ennek volt-e szerepe az incidensben. Ha igen, a javítás elhúzódhat, és a hazatérés időpontja távolabbra is tolódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.