Balra tolódhat a Munkáspárt

Ed Milibandet választották meg a brit Munkáspárt új vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének, jelentették be az ellenzéki formáció kongreszszusán. Miliband többek között testvérét, Davidet ütötte el a magas pozíciótól, és tiltakozott az ellen, hogy balra tolódna vezetésével a párt.

MN
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó északír helyzet. Az ír köztársasági támadások növekedése miatt aggodalmának adott hangot tegnap Peter Robinson. Észak-Írország főminisztere azt követően nyilatkozott, hogy London megemelte az ír fenyegetés mértékét, Robinson pedig további támogatást kért Nagy-Britanniától a rendőrség számára. Terrorszakértők úgy látják, az ír republikánus fegyveresek új nemzedékéről van szó, akik esetleg akciót terveznek a konzervatív párt birminghami kongresszusán, amelyet október harmadikán tartanak. (MN)


Jóllehet több jelölt volt, a kezdettől fogva a Miliband testvérek számítottak esélyesnek. A sajtó – és a fogadóirodák – az első hetekben egyöntetűen a báty, David Miliband győzelmét valószínűsítették. A mérleg azonban fokozatosan átbillent Ed javára, különösen azután, hogy kiderült: a Munkáspárttal szövetséges szakszervezetek, amelyeknek jelentős szerepük van a választási folyamatban, az ifjabbik Milibandet szeretnék a párt élén látni. Ed Miliband végül minimális szavazattöbbséggel előzte meg fivérét, írta az MTI.
A brit Munkáspártnak szombattól erős kelet-európai kötődésű vezetője és kormányfőjelöltje van. A Miliband fivérek édesanyja és néhai édesapja ugyanis egyaránt lengyel származású, és mindkét szülő az európai holokauszt túlélőjeként telepedett le Nagy-Britanniában. A vallását gyakorló zsidó Ed Miliband édesapját, a Brüsszelből Angliába menekülő Ralph Milibandot a brit szociológusok marxista gondolkodónak írják le.
Ed Miliband vezetővé választásával brit politikai kommentátorok egyöntetű véleménye szerint erőteljes baloldali fordulat várható a Munkáspárt politikájában, végérvényesen véget vetve a Tony Blair és Gordon Brown nevével fémjelzett „Új Labour” időszakának. Bár Ed Miliband elhatárolódott elődeitől, egyúttal a feltételezéstől, hogy baloldali fordulat várható, azt is érdemes megjegyezni, eddig minden választási vereséget balratolódás követett. Elemzők arra számítanak, hogy Ed Miliband aligha fog egyezkedni a liberális demokratákkal, ez pedig erősítheti is a tory–libdem koalíciót.
A kormányzási kérdésekkel foglalkoztak a múlt hét végén Liverpoolban, a kormánykoalíció kisebb tagjának, a Liberális Demokrata Pártnak az évi seregszemléjén. Nick Clegg pártvezető-kormányfőhelyettes beszéde arra irányult, hogy a koalíció miatt aggodalmaskodókat megnyugtassa: a párt nem adta el lelkét, liberális eszmerendszerét a hatalomban való részvételért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.