Bebábozódva

Ballai Attila
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egervári Sándor tízszer kereste telefonon Huszti Szabolcsot. Szerintem tízzel többször, mint kellett volna. A hívott fél egyszer sem válaszolt; pedig nyilvánvalóan tízzel többször illett volna. Hisz a válogatott labdarúgó előbb négyszemközti beszélgetésben osztotta meg gondjait a szövetségi kapitánnyal, majd miután saját elhatározásából – másodszor is – otthagyta a nemzeti csapatot, számos vádpontot tartalmazó, kissé terjengős és csapongó nyílt levélben tárta a nyilvánosság elé sirámait és kritikáját.
Egervári mégis tisztázó beszélgetést kezdeményezett, ám ettől Huszti elzárkózott. Felindultan sorolhatnánk különféle jelzőket, miért: mert nyegle, gyáva, gyenge, modortalan, bárdolatlan – de ez felesleges. Nem ismerem annyira Huszti Szabolcsot, hogy sommás ítéletet alkossak róla, a személye, a belső énje egyáltalán nem is foglalkoztat.
A véleménye viszont igen. Annak a forrása, az alapja még inkább. Ezért különösen árulkodó részlet, hogy tízből egyszer sem vette fel a telefont. Ha picit megbánta volna, amit tett, Egervári közeledése kiváló alkalom a számára. Ha épp ellenkezőleg, ő érezné magát megbántva, akkor még kiválóbb, mert a legilletékesebbre önthetne rá mindent, ami benne szakadt. Ez is, az is az egészséges elme és lélek reakciója lenne.
A totális kitárulkozás utáni teljes hallgatás viszont nem az. Egyetlen ésszerű magyarázat adódik: Huszti nem akarja és nem tudja védeni a számára védhetetlent, mert a levél nem kizárólag az ő szellemi terméke. Mások gondolkodtak, éreztek, írtak és vádoltak vele, helyette. Ami neki azért is kapóra jöhetett, mert nem durcás, elkényeztetett kölyökként kellett kétszer is elsündörögnie a válogatottól, hanem a saját sérelmein túllépő, a magyar futball általános anomáliáit nehezményező, felelős sportember pózában. Ezt a pózt legfeljebb mostanáig sikerült tartania. Ám aki tízszer sem méltatja válaszra a szövetségi kapitányt, az vagy durcás, elkényeztetett kölyök, vagy mások bizonytalan bábja.
Ettől persze a levelet továbbra is kéretik komolyan venni. Csak Huszti Szabolcs lett egy fokkal ismét komolytalanabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.