Bemutatták Koltay Mindszenty-filmjét

Egy szál gyertya égett Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek képe előtt szerdán az Uránia színpadán. Koltay Gábor Mindszenty – A fehér vértanú című dokumentumfilmje emléket állít a krisztusi embernek, aki szegény sorból vált a magyar kereszténység, a katolikus egyház példaértékű alakjává, a meg nem alkuvás szimbólumává.

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindszenty József az egyedüli helyes utat választotta az élet minden határhelyzetében. Szembeszállt az 1919-es vörösterrorral, ezért március 21-én Zalaegerszegen letartóztatták. A Kárpát-medencei magyarság szellemi összetartozásáért építette egyházát; a nyilasok napjaiban börtönben volt az üldözöttek melletti kiállásáért. Az ateista, kommunista terror rémkorszakának hajnalán, 1945. október 2-án vállalta, hogy bíboros hercegprímás lesz. 1948. május 13-án, a fővárosi Sziklakápolnánál mondta el legendás mondatát: „Ha tehetném, a fővárosban és az országban küszöbről küszöbre járnék, és úgy kérnék minden családot, engesztelő lélekkel, Magyarországért ereszkedjetek térdre.” ’48 karácsonyán letartóztatta az ávó. Rövid, ’56-os kiszabadulása idején megáldotta a forradalmat, november 4-e után a pesti amerikai követségen talált menedéket. ’71-ben szabadulhatott, hogy élete végéig Ausztriában, Rómában, Amerikában emeljen szót az elnyomott Magyarországért. 1991. május 4-én Esztergomban temették újra.
A filmnek van két kulcsmondata. Erdő Péter bíboros prímás esztergomi érsek szerint Mindszenty vértanú volt, kit Krisztus, az Isten báránya mosott hófehérre. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a bíboros életútját a történelem igazolta: neki, és nem a hűségnyilatkozat-tévőknek volt igazuk, mert a kommunistákkal nem lehet tárgyalni. Mindszenty József méltó arra, hogy példakép legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.