Bepótolt kitüntetések a szabadság napján

Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már jóváhagyta azt a kormány-előterjesztést, amely az állami kitüntetettek névsorát tartalmazza, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig elfogadta a kabinet 225 nevet tartalmazó javaslatát. Az előző évektől eltérően az idén először nem augusztus 20-án, hanem az október 23-i ünnep előestéjén kerül sor a kitüntetések átadására.

Szilágyi Richárd
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Anna kormányszóvivő megerősítette lapunk értesüléseit, és közölte, hogy az ünnepségre várhatóan két „felvonásban” kerül sor október 22-én késő délután, illetve kora este a Parlament kupolatermében. Ismeretes, az idén nem az augusztus 20-i ünnepen adták át az állami kitüntetéseket. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára lapunknak azt mondta, nem halasztásról, hanem az állami ünnepekhez kapcsolódó kitüntetési gyakorlat újragondolásáról volt szó. A Köztársasági Elnöki Hivatal jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatala lapunk kérdésére megerősítette, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök már elfogadta a kabinet 225 nevet tartalmazó javaslatát.
Nagy Anna tegnap egy Combino villamoson tájékoztatta az újságírókat az október 23-i állami ünnepségsorozatról, amely az idén A szabadság napja nevet kapta. Az október 22-e és november 4-e közötti rendezvényekre összesen 95,5 millió forintot költenek, ez csaknem a fele a tavalyi költségeknek. Mindazok, akik ebben az időszakban felülnek a 4-es és a 6-os vonalán közlekedő Combino villamosokra, 1956-os idézetekkel, bejátszásokkal, hangalámondásokkal találkozhatnak majd az utazás során. Október 23-án egész napos családi programok várják a Kossuth térre kilátogatókat. Délután negyed ötkor pedig Orbán Viktor a Parlament lépcsőjén mondja el ünnepi beszédét. Szabadság-futam néven rendezik azt a jótékonysági futást, amelynek 1956 forintos nevezési díjával a vörösiszap-katasztrófa károsultjait támogatják a résztvevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.