Beszállítóikkal fizettetnék a válságadót

Hazai termelőkkel és gyártókkal akarják megfizettetni a válságadót a kereskedelmi láncok – tudtuk meg. <br />

D. Horváth Gábor
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi és a magyar kereskedőláncok egyaránt nem hajlandók lemondani gigantikus hasznuk kis részéről sem, a válságadót beszállítóikra fogják áthárítani – mondta több hazai termelő és gyártó vállalkozás kétségbeesett vezetője. A kereskedők – nem hivatalosan – már közölték szándékukat a beszállítócégekkel.
A beszállítók kiszolgáltatottak a kereskedelem java részét bonyolító láncoknak. Az a cég, amelyik kritizálja vagy nem fogadja el a diktált feltételeket, kiszorulhat a piacról. Pedig sérelem jócskán éri őket. A láncok a szállítás után már most is több jogcímen visszaszedik az áruért kifizetett pénzt. Ilyenek például a reklám- és marketingköltségek, az informatikai díj, a kihelyezési díj, a hálózatbővítési díj vagy a logisztikai díj, amelyeknek a neve, száma és mértéke a jogszabályok változásaitól, illetve a kreatív jogászoktól függ. A láncok szerződésben kötik ki a feltételeket, a beszállítók e szerint fizetik vissza a hasznuk jelentős részét a láncoknak. Ez úgy történik, hogy miután a kereskedő kifizette a termék árát, utána benyújt a hazai termelőnek egy számlát az említett jogcímeken, így az áru értékének akár több mint fele is visszakerülhet a láncokhoz. Az esetek törvénybe ütköznek, hiszen a technikával a kereskedők a beszerzési ár alatt értékesíthetik a termékeket. A hatóságok tudomást szerezhetnek erről, bármelyik cég könyveléséből kiderül a turpisság. A beszállítók mélyütésként értékelik, hogy a válságadó is őket terheli majd.
Bővebben a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.