Betegszállítás: elkerülnék a csődöt

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a közeljövőben kívánja rendezni a betegszállítás szabályozását, s reméli, így elkerülhető lesz a szállítást végző cégek csődje. Ezt azután közölték, hogy lapunk arról számolt be: csődbe ment az egyik nagy hazai betegszállító, amely Szolnokot és térségét látta el. Emiatt a betegeknek sok helyen órákat kellett várniuk a hazaszállításra, sőt volt, akinek a kórházban kellett éjszakáznia. Azért, hogy a halaszthatatlan kezelésre szorulók is eljussanak a megfelelő ellátóhelyre, átmenetileg mentőautókkal szállították őket. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Szövetségének elnöke szerint az utóbbi időben tönkrement 4-5 cég feladatát még könnyen átvették a tőkeerősebbek, de most egy nagyobb vállalkozás ment csődbe, ami súlyosbodó folyamatra utal. Mint mondta, az alulfinanszírozottság miatt az egész ágazat működőképessége veszélybe kerülhet.
Az egészségügyért felelős államtitkárság azt is közölte: ismerik a sajnálatosan nem egyedülálló helyzetet. A konkrét üggyel kapcsolatban leszögezték még: tájékoztatást kaptak az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, s az érintett hatóságok jelenleg is tárgyalnak arról, hogy miként oldják meg tartósan a térség betegszállítását.

Visszahívják a készítményt. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet elővigyázatosságból a hazai patikákból is visszahívja a Vigantol 20 000 NE/ml cseppeket. A csecsemőknek is adott D-vitamin-készítmény külföldön forgalmazott tételeinél a cseppentő gumirészéből kioldódott idegen anyagot mutattak ki, amely azonban még ebben a mennyiségben sem jelent egészségügyi kockázatot. A szennyezett tételek Magyarországon nem kerültek forgalomba, a hatóság mégis elrendelte a gumivégű cseppentővel ellátott tételek kivonását a patikákból. A korábban megvásárolt cseppek tovább alkalmazhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.