Bővül az építőipar?

Óvatos optimizmus jellemzi az építőipari elemzők jövő évi várakozásait, ezzel szemben az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) legkorábban 2011 végére vár minimális fellendülést. Akad olyan szakember is, aki a rövid és lanyha felfutást követően, két-három év után újabb válságot jósol.

Hajdú Péter
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimális emelkedést várunk az év utolsó negyedére, az építőipar éves teljesítménye azonban továbbra is elmarad majd a tavalyitól – osztotta meg lapunkkal Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda vezetője várakozásait. – Jövőre szerény mértékű bővülésre számítunk. Számításaink szerint 2012-ben sem éri el a 2004-es szintet az ágazat teljesítménye, nem is beszélve a kiugró 2005–2006-os időszakról. A külpiacok fellendülése kevés a magyar gazdaság dinamizálásához, a belső keresletet kellene emelni, ahhoz azonban a jelenlegi gazdaságpolitika fősodra, a kis- és közepes vállalkozások támogatása nem lesz elegendő. Az építőipar a lakásépítéseken s az esetleges nagy mezőgazdasági beruházásokon keresztül támogathatná a hazai fellendülést. A szakember egyelőre nem látja az építőipart felpörgető nagy állami megrendeléseket, s azt a jövedelem- és keresletnövekedést sem, amelyre alapozva fellendülhetne a kereskedelmi ingatlanok építése. Varga Dénes úgy gondolja, ezek a folyamatok oda vezetnek, hogy az elkövetkező 2-3 évben csak korlátozottan növekszik a gazdaság és az építőipar, és ezt követően, a korlátozott belső kereslet miatt újabb válságra számíthatunk.
Másként vélekedik Karácsony Krisztián, az Ecorys vezető tanácsadója, aki szerint növekedésre inkább a jövő évtől lehet számítani, s akkor is viszonylag lassú lesz az iparág emelkedése. Jövőre már szerény mértékben bővül a hitelezés, s így kis lendületet kaphat a lakásépítés. A kormány energetikai célú lakásfelújítási programjának részletei még nem ismeretesek, így annak hatásaival még nem nagyon lehet számolni. Ezzel szemben pozitív fejlemény, hogy az emelkedő kereskedelmi forgalom aktivizálja a kereskedelmi célú fejlesztéseket, így a szakember az ilyen jellegű beruházások emelkedésére számít. Ugyanezen okból a logisztikai beruházások szintén lendületet kaphatnak, az irodapiacon viszont továbbra sem várható jelentős bővülés. Az építőiparban határozott és dinamikus növekedésre csak 2012 végétől számít Karácsony.
Sem a statisztikai adatok, sem a piaci tapasztalatok nem támasztják alá az építőipar növekedéséről szóló híreket – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. Várakozásuk szerint az év utolsó negyedében is 5-10 százalékos lesz a visszaesés. Miután az átlagos építési munka egyéves átfutású, s az építőipari cégek nem dúskálnak a szerződésekben, az ÉVOSZ legkorábban 2011 végére vár növekedést. Koji hangsúlyozta, a költségvetés megismerését követően lehet ennél részletesebb előrejelzést készíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.