Bővülés: eltérő jóslatok

Munkatársunktól
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 0,9 százalékkal, jövőre pedig három százalékkal bővül a bruttó nemzeti termék (GDP) Magyarországon – állapította meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tegnap ismertetett elemzésében. 2010 végéig marad az 5,25 százalékos alapkamat, miközben a következő év végére ötszázalékos kulcsot várnak a bank elemzői. Az euró átlagos árfolyama a 277 forintról 271-re esik vissza, a svájci frank 196-ról 202-re nőhet. A pénzügyi stabilitásért tett kormányzati lépések nyomán javult Magyarország pénz- és tőkepiaci megítélése – idézte az MTI az MFB vizsgálatát. Gém Erzsébet, a pénzintézet vezető közgazdásza lapunk kérdésére hozzátette, hogy további javulást az idézhet elő, ha az állam csökkenti kiadásait, Magyarországon ugyanis a bér- és a működési költségek egyaránt „pazarlóan” magasak.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén frissen kiadott jelentésében a hazai banknál valamivel pesszimistábban látja helyzetünket, 2010-re 0,6 százalékos, jövő évre pedig kétszázalékos növekedést jelez előre. Az eltérő számokat az is magyarázza, hogy az IMF olyan adatokra alapozta összeállítását, amelyek nem vették figyelembe az idei és a jövő évi hiánycél tartása céljából bejelentett kormányzati intézkedéseket. Az idén az uniós tagok közül Görögországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Izlandon és Romániában is visszaesik a gazdaság, 2011-ben azonban már csak Madridban zsugorodik a GDP, Portugáliában pedig stagnálás várható – tette közzé a valutaalapi jelentés tartalmát a Portfolio.hu. Az unióban a legmagasabb növekedés Szlovákiában lesz ebben az évben, ahol négy százalékon felül bővül a gazdaság; a recessziót elkerülő Lengyelország pedig 3,4 százalékon teljesít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.