Bravúros mentőakció a Balti-tengeren

Stefan Lázár
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litván komphajó gyulladt ki a Balti-tengeren szombatra virradóra. A 217 utast és a 32 tagú személyzetet sikerült megmenteni, közülük 28-an megsérültek.
A németországi Kielből útnak indult, 200 méter hosszúságú és a litván Klaipedába tartó Lisco Gloria kapitánya 11 perccel éjfél után adta le a vészjelzést: „Tűz a hajón, robbanásveszély.” Percekkel később megindult a német tengeri mentőszolgálat és a hadsereg egyik legnagyobb mentőakciója.
A Fehrman német sziget közelében lángba borult komphajó utasai fejvesztetten, holmijuk nagy részét a kabinokban hátrahagyva kezdtek el a menekülni. A személyzet szakszerűségén múlt, hogy sikerült elejét venni a pániknak. Ennek ellenére többen a tengerbe ugorva igyekeztek menteni az életüket, az utasok többsége azonban bejutott a mentőcsónakokba. A Cuxhavenben működő mentőközpont riadóztatta az öszszes közelben lévő hajót, útnak indultak a német hadsereg helikopterei. Elsőként a dán haditengerészet hajója, a Rota érkezett az égő komphoz, majd a német rendőrség egysége csatlakozott hozzájuk a Neustrelitz fedélzetén. A megmentett utasokat végül a Deutschland komphajó vette át és vitte Kielbe, a szigorúan őrzött haditengerészeti bázisra. Különösen drámai pillanatokat élt át az a tizenöt éves gyermek, akit kabinjának ökörszemablakán keresztül mentett meg az egyik helikopter személyzete.
Az elsődleges vizsgálati adatok szerint a robbanást a kompon lévő egyik teherautó elektronikus berendezésének hibája váltotta ki. Schleswig-Holstein tartomány belügyminisztériuma a lehetséges okok közül kizárta a merényletet.
A tűz eloltására összpontosuló fáradozások nem vezettek sikerre, a vízágyúk személyzete ezután hűteni kezdte a komphajó háromszáz Celsius-fokra felforrósodott külső falát, hogy elejét vegye a szerkezet szétesésének. Munkájukat nehezítette, hogy a kormányozhatatlanná vált Lisco Gloria állandó mozgásban volt, kiszolgáltatva a széljárásnak és a hullámoknak. Később az egyik helikopterről leereszkedő négytagú csapat átjutott a füstfalon és lehorgonyozta a szerencsétlenül járt komphajót. Az időközben dán vizekre sodródott roncsot egy, az esetleg kiömlő olaj ártalmatlanítására szakosodott hajó kíséri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.