Célkeresztben Sarkozy

Karczag Eszter
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolas Sarkozy francia államfő népszerűsége október közepére sosem látott mélységekbe zuhant, jelenleg 26 százalékon áll. A franciák elégedetlenségét természetesen jól szemlélteti az a több millió tüntető is, aki az utóbbi napokban vonult utcára az elnök igazságtalannak ítélt intézkedései ellen tiltakozva. A legnagyobb lendület a fiatalokban van, leginkább ugyanis a 18–24 év közötti korosztály az, amelyik megengedheti magának a hetek óta tartó tüntetéseken való részvételt. Közöttük a legnagyobb az elégedetlenség is, 84 százalékuk támogatja a reform elleni megmozdulásokat.
A hétvégét követően több mint ezer benzinkút zárt be, további ezrek pedig korlátozást vezettek be az országos üzemanyaghiányra hivatkozva. A tüntetések eredetileg a nyugdíjreform ellen irányulnak, de egyre inkább Sarkozy-ellenes felhangot kapnak. A francia elnököt a 2012-es választásokon értékeli majd a lakosság. Addig csak a G20-as, illetve a G8-as francia soros elnökség lendíthet népszerűségén – ahogy történt az a 2008-as EU-elnökség ideje alatt is –, belpolitikai döntései annál kevésbé.
A francia parlament alsóháza már jóváhagyta a nyugdíjkorhatár 60-ról 62 évre emelését, Francois Fillon miniszterelnök kijelentette, a felsőházban még a héten elfogadják a törvénymódosítást, engedményekre pedig ne számítson senki. A tiltakozó tömeg azonban nem kizárólag a plusz két éven háborodott fel. Legnagyobb problémájuk az, hogy a kormány nem tárgyalt előre a szakszervezetekkel, hanem egyedül dolgozott ki egy – meglehetősen összecsapottnak tűnő – tervezetet, és ahogy Fillon is egyértelművé tette, alkudozásra nincs lehetőség. A 62 éves korhatár még így is három évvel az OECD-országok átlaga alatt van, és nagyon valószínű, hogy a következő években újabb reformokra lesz szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.