Célpontban az FKF

Munkatársunktól
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan és sokan lophattak a közvagyonból az elmúlt húsz évben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél, ahol egészen a közelmúltig működött az a kenőpénzes rendszer, amelynek öt szereplőjét egy hete meggyanúsították a BRFK nyomozói – derítette ki a Hír TV Célpont című mai műsora.
A riportereknek névtelenül nyilatkozó egyik egykori FKF-igazgató szerint az egyik legnagyobb biznisz az üzemanyaglopás volt: orgazdák üzleteltek városszerte taxisokkal, iparosokkal.
– Azért lopják az üzemanyagot, mert papíron nincs nyoma, a szabályozás és a normamegállapítás pedig lehetővé teszi. Nagy „zsuga” volt a kátyúzás is: a technológia azt mondja, hogy 8-10 centit kell betenni, de mi 3-4-et teszünk bele. Ezért is jön ki mindig, másrészt a másik felével lehet valami „mást csinálni” – magyarázta a volt vezető. Úgy emlékszik, ment a pénzbehajtás is, az ügyfelektől tartozásonként hét százalékot nyert ki magáncégekbe három fővezető.
A nyáron hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatta ki a rendőrség az FKF Zrt. vezérigazgatóját. A gyanú szerint Bielek Péter a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz hasznosítására kiírt pályázat során 70 millió forintos vagyoni hátrányt okozott. A nyomozás során feltárt újabb bűncselekmények miatt egy anyagbeszerzőt őrizetbe vettek, akit azóta információnk szerint előzetes letartóztatásba helyeztek. A rendőrök alapján az egyik beszállító cég több esetben a leszállított áruk forgalmi értékénél lényegesen magasabb árat számlázott.
A Célpontban névtelenül megszólal a beszállító üzlettársa is, aki szerint még 1990–91 körül kezdték teherautó alkatrészekkel, később százezreket kerestek egymilliós számlákkal, megjátszott közbeszerzésekkel. Elmondta, még nagyobb „falatokra” leltek az állami tulajdonú Magyar Közút Zrt.-nél, ahol egy 600 ezer forintot érő tanulmányt kétszer 15 millióért készítettek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.