Csatárok csúcsformában

Munkatársunktól
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még november 17-én a „magyaros” E csoportban finn–San Marinó-i, az F jelű hatosban pedig horvát–máltai mérkőzést rendeznek, érdemben a mai, összesen huszonegy találkozóval zárul az év a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőkön. Mivel hétfői számunkban már közöltük a csoportok állását, így ezt most elhagyjuk, a program ismertetését természetesen nem. A helsinki helyszíni tudósításunkban beharangozott Finnország–Magyarország összecsapás mellett legjobban a moldávok San Marinó-i, de főképpen a svédek hollandiai vendégjátéka érdekelhet minket. Utóbbin a csoport két, még hibátlan favoritja találkozik Amszterdamban. A nyári, dél-afrikai világbajnokságon ezüstérmes hazaiaknál hatan is hiányoznak a keretből, többek között Robin van Persie, Arjen Robben sérülés miatt, valamint a „lábtörős” Nigel de Jong.
John Heitinga – aki korábban a skandinávok ásza, Zlatan Ibrahimovic csapattársa volt az Ajaxban – kiemelte: a svéd klasszis nemcsak nagy és erős, hanem atletikus és ügyes is, akit a lehető legmeszszebb kell tartani a kaputól. A hollandok is rendelkeznek egy csúcsformát mutató csatárral: Klaas-Jan Huntelaar az eddigi három megnyert Eb-selejtezőn összesen már hatszor volt eredményes. A Schalke támadója 39 válogatott meccsen 22-szer talált be, és már csak két gól választja el, hogy beérje Marco van Bastent. Minden idők legeredményesebb holland válogatottja ugyanakkor Patrick Kluivert, a maga 40 góljával.
„Nagyon fontos, hogy legyőzzük a svédeket. Nem lesz könnyű, mert Ibrahimovic mellett többen vannak, akik képesek eldönteni egy meccset” – fogalmazott Huntelaar. Mi csak tudjuk, szeptember 3-án, Stockholmban Pontus Wernbloom kétszer talált be Király Gábor hálójába… Egyébként a háromkoronások sem a legerősebb összeállításukban lépnek pályára a csoportrangadón, a San Marino ellen kiállított Olof Mellberg eltiltását tölti, míg Emir Bajrami lábsérüléssel bajlódik.
Ami a többieket illeti, az A jelű hatost hibátlan mérleggel vezető németek a földrajzilag Ázsiához tartozó Asztanában vizitálnak a sereghajtó kazahoknál. A B csoport élén álló szlovákoknak az írek ellen kellene feledtetni az örményországi botlást. A C csoport rangadóján Olaszország Genovában fogadja az észtektől váratlanul kikapott Szerbiát. Kevesen gondolták volna, hogy két-három játéknap után Montenegró áll majd a G jelű kvintett élén, s ma Angliával „boltol” arról, hogy melyik gárda marad hibátlan. Svájc és Wales pedig az első pontjaiért küzd egymással. Az I csoport élén álló, világbajnok és Eb-címvédő spanyolok a skótoknál, Glasgow-ban vizitálnak.

Eb-selejtezők, mai program. A csoport: Azerbajdzsán–Törökország, Kazahsztán–Németország; B cs.: Örményország–Andorra, Szlovákia–Írország, Macedónia– Oroszország; C cs.: Feröer-szigetek–Észak-Írország, Észtország– Szlovénia, Olaszország–Szerbia; D cs.: Fehéroroszország–Albánia, Franciaország–Luxemburg; E cs.: Finnország–Magyarország, San Marino–Moldova, Hollandia– Svédország; F cs: Lettország–Grúzia, Görögország–Izrael; G cs.: Svájc–Wales, Anglia–Montenegró; H cs.: Dánia–Ciprus, Izland–Portugália; I cs.: Liechtenstein–Csehország, Skócia–Spanyolország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.