Csökken a bolti lopások száma

Noha csak augusztus 19-én lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a kis összegű lopások is elzárással büntethetők, a kereskedők szerint már érzékelhető az új szabályozás pozitív hatása.

Nagy Áron
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest már az elmúlt hetekben mintegy 20-30 százalékkal csökkent az elkövetések száma.
– Az új szabályozás óta nem telt el sok idő, így hosszú távú következtetéseket egyelőre nem lehet levonni, érzékeljük a lopások számának visszaesését – mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Zrt. szóvivője.
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége jövő szerdai üzemeltetői gyűlésén összegzi az új szabályozással kapcsolatos tapasztalatait.
Mint emlékezetes, a módosítást az indokolta, hogy a kisebb értékre elkövetett tulajdon elleni szabálysértések elkövetői, köztük a fiatalkorúak is, megkaphassák büntetésüket. A jogszabály hatályba lépése óta mintegy 3900 feljelentést tettek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt – közölte a Magyar Nemzettel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A feljelentések 2338 esetben ismert, 1552 esetben ismeretlen személy ellen irányultak. Az eljárások 289 esetben tárták fel az ismeretlen elkövető személyazonosságát. Szabálysértési őrizetet 299-szer rendeltek el, amely a gyakorlatban legfeljebb 72 órás fogva tartást jelent.
Bővebben a 2. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.