Defibrillátort loptak egy jászsági iskolából

Győr Ágnes
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elloptak a hét végén a jászberényi Belvárosi Általános Iskolából egy defibrillátort. A hatszázezer forintnál is nagyobb értékű életmentő készüléket alig három hete kapta az oktatási intézmény a helyi önkormányzattól. Januárban ugyanis az iskola egyik hetedik osztályos diákjának megállt a szíve testnevelésórán. A mentőknek a helyszínen sikerült ugyan újraéleszteniük, ám néhány nappal később a gyermek a kórházban elhunyt.
A készüléket az iskola sportcsarnokának nevelői szobájában tartották, s a tornatanár vette észre hétfő reggel, hogy eltűnt – tájékoztatta lapunkat Nagyné Völgyi Hilda, az iskola igazgatója. Mint mondta, az épületnek van riasztórendszere, ám az nem lépett működésbe, és erőszakos behatolásra utaló nyomot sem találtak. Az elkövetők tehát feltehetőleg kihasználták, hogy a csarnok nyilvános sporteseményeknek adott otthont a hét végén. A félautomata készülék használatára az elmúlt fél évben több pedagógust is szakszerűen felkészítettek. Nagyné Völgyi Hilda elmondta, értetlenül és megdöbbenve állnak az eset előtt. Elképzelni sem tudják, kinek és miért lehetett szüksége egy sorszámozott és nyilvántartásban szereplő, speciális életmentő eszközre. Az iskolának 675 tanulója van, saját forrásból nem tudja pótolni a defibrillátort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.