Döntetlenekkel őrzik az éremesélyt

Munkatársunktól
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férficsapatunk Azerbajdzsánnal játszott az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló sakkolimpia tegnapi, nyolcadik fordulójában, s a negyedik táblán ezúttal Balogh Csaba kapott lehetőséget. Aki eddig csak a bemelegítő jellegű első fordulóban szerepelt, ám képtelen volt érvényesíteni vitathatatlanul nagyobb tudását jordán ellenfelével szemben; ezután csak nézte az olimpiát, tegnap azonban felvirradt az ő napja. Guszejnov ellen messze nem neki állt a zászló, az azeri nagymester korábbi hét meccsükből hatszor verte, Balogh ráadásul sötéttel próbálkozott. Ám már a játszma elején magához ragadta a kezdeményezést, nyert egy gyalogot, majd még egyet, a bástyavégjátékot aztán magabiztos technikával érvényesítette. Szükség is volt a győzelmére, mert fehérrel Lékó Péter és Polgár Judit sem tudott előnyt kicsikarni, Almási Zoltán pedig mindvégig rosszabbul állt a világelithez tartozó Radzsabov ellen, ki is kapott. Így 2-2-re végződött a mérkőzés, ezzel válogatottunk 13 ponttal hatos holtversenyben a második, és ma Izraellel játszik.
A nők az oroszoktól elszenvedett 4-0-s kiütés után tegnap óvatosabbak voltak Bulgária ellen, mint a négy táblán remiztek. Hölgyeink 12 ponttal, nyolcadmagukkal negyedikek, ma Kína vár rájuk.
Tegnap nem csak az asztaloknál zajlott a vetélkedés: a nemzetközi szövetség elnököt választott, és a 15 éve regnáló Kirszan Iljumzsinov további négy esztendőre megőrizte pozícióját a korábbi világbajnok Anatolij Karpovval szemben.
Sakkolimpia, 8. forduló. Férfiak: Magyarország–Azerbajdzsán 2-2 (Lékó–Mamedzsarov döntetlen, Radzsabov–Almási 1-0, Polgár–Mamedov döntetlen, Guszejnov–Balogh 0-1). Nők: Magyarország–Bulgária 2-2 (Hoang Thanh Trang–Stefanova döntetlen, Nikolova–Mádl döntetlen, Vajda–Videnova döntetlen, Velcseva–Rudolf döntetlen).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.