Ébredés

Fehér Béla
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érseléndi, a pincér, késő este érkezett haza a Szomorú Betyárhoz címzett magyaros étteremből. Dél óta dolgozott, kilométereket gyalogolt, fájt a lába, a bokája bedagadt. Legszívesebben lefeküdt volna aludni, de az éhség legyőzte a fáradtságot. Csavaros tetejű befőttes üvegben gulyáslevest hozott az étteremből, éppen lábasba öntötte, hogy feltegye melegedni, amikor megszólalt az ajtócsengő. Az órára pillantott, pár perc híján éjfél volt. Ajtót nyitott. Borbás, a földszinten lakó fogtechnikus pizsamában toporgott a lábtörlőn. Futólag ismerték egymást, a kapualjban néha összefutottak, olyankor váltottak néhány szót.
– Bocsásson meg a késői zavarásért, nem tudok máshoz fordulni segítségért – szabadkozott Borbás színtelen hangon – Nézzen rám. Úgy állok itt, ahogy egyik büszke hím a másik előtt.
– Valami baj van? Jöjjön be. Kér gulyáslevest?
A fogtechnikus megragadta Érseléndit vállát.
– Hat hónapja nem voltam nővel! A szexuális életem egyenlő a nullával! Az idegrendszerem perceken belül összeomlik!
– Nőre van szüksége? – kérdezte Érseléndi. Kaján mosoly ült az arcán, de Borbás szerencsére nem vette észre.
– Eltalálta, uram! De nem mindegy, ki az a nő! De nem ám! Egyedül az ön felesége jöhet számításba.
– Az Ica? – csodálkozott Érseléndi. – Az én kis Icám?
– A vérem lángol, ahányszor meglátom. A fejtartása, a szeme villanása, a ringó járása. Ha csak a hangját meghallom, beindulok. Itt állok, ön előtt, lehajtott fővel, pizsamában, védtelenül. Üssön meg, köpjön le, megérdemlem! – Borbás a tenyerébe temette az arcát, sírva fakadt. – Ha az Ica nem lesz az enyém, felvágom az ereimet.
– Ugyan, kérem! Egy nő miatt?
– Ne mondjon ilyet! Az Ica nem nő, hanem a nagy álom! A kezdet és a vég! – zokogta a fogtechnikus. A földre rogyott, a pizsama zsebéből földmorzsalékot markolt ki. – Nézze! Ezt a parkban kapartam össze. Föld az ő lábnyomából! Jöjjön a halál! Készen állok!
Érseléndi megfogta Borbás karját, talpra segítette.
– Legyen férfi! Ne bőgjön itt nekem! Nézze, nagyra értékelem az őszinteségét. Ha annyira odavan az Icáért, elengedem egy-két órára.
A fogtechnikusnak valósággal leesett az álla. Könnyei elapadtak, szája tátva maradt.
– Komolyan mondja?
– Nem fogom végignézni, hogy felvágja az ereit.
– De miért csak egy-két órára?
– Nem bánom, maradhat hajnalig. Én se vagyok fából – bólogatott biztatóan Érseléndi. – Megeszem a gulyáslevest, aztán úgy alszom reggelig, mint a bunda. Felköltsem az Icát?
– Gondolom, nem lesz boldog, ha kiveri az ágyból.
Abban a pillanatban Ica megjelent az előszobában. Ledér fekete kombinét viselt, álmosan hunyorgott, haja a vállára terült. Borbás feljajdult, homlokát a falhoz szorította.
– Istennő! – hörögte.– Jöjjön, jöjjön, repüljünk a Napba!
Miután Érseléndi becsukta mögöttük az ajtót, kikanalazta a lábasból a gulyáslevest, egy pohár bort ivott rá. Utána ágyba bújt, nézte a tévét, de hamar kikapcsolta, leragadtak a szemei. Hajnali háromkor felriadt, és rögtön Borbás látogatása jutott az eszébe. Egyetlen képsor pergett előtte. Ica kombinéban elindul lefelé a lépcsőn, miközben Borbás átkarolja. Álmodta csak? Lámpát gyújtott, persze Ica nem feküdt mellette. Szívébe markolt a fájdalom, szájában záptojás íze robbant. Nadrágot rántott, lerohant az első emeletre.
– Gyertek ki! Rátok gyújtom a lakást! – ordította dühtől fuldokolva. – Ica! Bújj elő, te szemét kis lotyó!
Öklözte, rugdosta Borbás ajtaját. Valósággal tombolt. Zengett az egész ház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.