Egyértelmű a Mal Zrt. jogi felelőssége

Akkor is köteles kártérítést fizetni a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., ha nem hibázott az iszapkatasztrófa ügyében, a cég ugyanis vétkességtől független, objektív felelősséggel tartozik – nyilatkozta  ifjabb Lomnici Zoltán.

Munkatársainktól
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmányjogász elmondta, a cég veszélyes üzem, és a környezetvédelmi törvény szerint aki az emberi környezetet veszélyeztető tevékenységével kárt okoz, a polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján köteles a kárt megtéríteni. A Ptk. ugyanis kimondja, a veszélyes üzem működtetője akkor is kártérítéssel tartozik, ha nem követett el mulasztást.
Felelősségét a Mal Zrt. a tegnap megkezdődött peren kívüli egyeztetésen sem ismerte el, de felajánlotta: öt egymást követő évben összesen másfél milliárd forintot fizetne a károsultaknak. Magyar György, a bajbajutottakat képviselő ügyvéd úgy véli, ez csupán a közösségi károk enyhítésére elegendő. A két felet képviselő jogászok megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy káradatbázist a veszteségek felmérése érdekében. A Mal Zrt. vezetői arra kérik a kormányt, szüntesse meg a cég állami felügyeletét.
Bővebben a 4., riport az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.