Egyértelműen felelős az alumíniumgyártó cég

Kulcsár Anna
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vétkességtől független, objektív felelősséggel tartozik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., ezért akkor is köteles kártérítést fizetni, ha nem hibázott az iszapkatasztrófa ügyében. Lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász nyilatkozott erről azt követően, hogy a társaság másfél milliárd forintot ajánlott fel a kárvallottaknak.
A Mal Zrt. elnöke, Tolnay Lajos a héten azt mondta: a felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat mégis valahogy kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás. A részvénytársaság vállalta: öt éven át évi háromszázmillió forintot, összesen másfél milliárd forintot fizetne kártérítésként a két héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.
Ifjabb Lomnici Zoltán emlékeztetett: a Mal Zrt. timföldgyára veszélyes üzem. A környezetvédelmi törvény az ilyen vállalkozások kapcsán azt mondja: aki az emberi környezetet veszélyeztető tevékenységével kárt okoz, a polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján köteles a kárt megtéríteni. A Ptk. pedig úgy fogalmaz, hogy a veszélyes üzem működtetője akkor is kártérítéssel tartozik, ha semmilyen hibát, mulasztást nem követett el. A jogszabályok tehát jelenleg is egyértelműen rögzítik a felelősséget: ezt a károkozó Mal Zrt.-nek kell vállalnia és viselnie.
Az alkotmányjogász hozzátette: nemcsak a károsultak veszteségeit kell megfizetnie a társaságnak, hanem azt a kárt is, amelyet az élővilág, a természeti környezet szenvedett el a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. Helyénvaló lenne, ha a cég nem adományként tüntetné fel azt az összeget, amelyet a jogszabályok szerint objektív felelőssége alapján viselnie kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.