Egyre javul a megítélésünk

Hírösszefoglaló
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország változatlanul a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után – áll a CMA DataVision tegnap ismertetett negyedéves összesítésében.
A londoni piaci adatszolgáltató csoport harmadik negyedévet záró listáján – amely az államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) szeptember végi árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat – a hatodik helyen Portugália áll. Írország a cég besorolási módszertana szerint a világ kilencedik legkockázatosabb államadósa. Ez utóbbi két euróövezeti tagállam még nem szerepelt a CMA által nyáron öszszeállított előző negyedéves adóskockázati kimutatás felső tízes mezőnyében. A tíz legkockázatosabb szuverén adós között összesen négy európai uniós tagország van az új listán; a tizedik helyen jelenleg Románia áll.
Hazánk sem sokkal maradt le a tízes listáról: a 11. helyezett Lettország után a 12. legkockázatosabb adós volt a szeptember 30-án mért, 320,6 bázispontos CDS-piaci záró árfolyam alapján. Ám azóta jelentősen javult a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélése a londoni piacon. A CMA DataVision tegnap napközbeni adatsora szerint a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási tranzakciók árazása az aznapi londoni kereskedésben 277 bázispont körüli szinten járt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.