Eladják a Titanic-túlélő vallomását

Grimm Balázs
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először mutatták be a nagyközönségnek a Titanic-katasztrófa egyik túlélőjének írásos vallomását, amit október 12-én el is árvereznek az angliai Devizes városában – jelentette a BBC. Az 1912. április 14-i szerencsétlenséget vizsgáló brit bizottságnak Miss Laura Francatelli tett vallomást. A történtek idején 31 éves nő az utasszállító hajó két előkelő utasának, Sir Cosmo Duff-Gordonnak és feleségének, Lady Lucy Christianának volt a személyi titkárnője.
Az iratért az aukciósház reményei szerint akár 15 ezer fontot (4,7 millió forint) is adhatnak. A titkárnő leírta, miként sikerült megmenekülnie munkaadói révén. Miután a Titanic süllyedni kezdett, Francatelli ébresztette a férfit és feleségét, akik először egy gyerekeknek és nőknek fenntartott mentőcsónakba akartak beszállni. Ezután egy másik, 40 férőhelyes egységhez szaladtak, amiben összesen 12-en – ők hárman, két amerikai turista és héttagú evezős személyzet – hagyták el a süllyedő hajót. A 98 évvel ezelőtti pletykák szerint Sir Duff-Gordon lefizette a legénységet, akkortájt jelentős összeget, öt fontot, mai árfolyamon 300-at (94 ezer forint) adott minden evezősnek, hogy igyekezzenek minél gyorsabban távolodni a roncstól, és ne menjenek vissza a fuldoklókért. Az előkelőség félt ugyanis attól, hogy a süllyedő hajó keltette szívóhatás az ő csónakjukat is a mélybe rántja. Egy másik, az AP által idézett változat szerint valóban átadta az összeget, de csak hálája jeléül, amiért megmentették az életét. A titkárnő leírásából nem derült ki egyértelműen, melyik változat igaz, de az igen, hogy nem mentek vissza a süllyedő hajóhoz. Laura Francatelli 1967-ben hunyt el, a vallomás halála óta két magángyűjtőnél volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.