Elengedte Japán a kínai kapitányt

Munkatársunktól
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elengedte Japán tegnap azt a kínai hajóskapitányt, akit szeptember 8-án vettek őrizetbe, miután összeütközésbe került a parti őrséggel. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő kijelentette, hogy repülőgépet küldenek a „jogtalanul és érvénytelenül” fogva tartott Csan Csi-hsziung (Zhan Qixiong) hazaszállítására. Japán azzal gyanúsította a kapitányt, hogy szándékosan ütközött össze a két japán hajóval, amelyekkel annál a szigetcsoportnál találkozott, amit mindkét ország saját felségterületeként tart számon.
A Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású területén történt incidens óta nagyon feszült a viszony a két ország között; miniszteri szintű diplomáciai kapcsolataikat is felfüggesztették, és a New York-i ENSZ-csúcson is elmaradt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Naoto Kan japán kormányfő találkozója. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította a két országot, hogy rendezzék a konfliktust. Közben Kína az észak-kínai Hopej tartományban őrizetbe vett négy japán állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy katonai övezetben készítettek videofelvételeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.