Élénkülő kapcsolatok

Munkatársunktól
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági kapcsolatok, ezen belül is az energetikai együttműködés áll Dmitrij Medvegyev vasárnap kezdődött háromnapos kínai látogatásának középpontjában. Így a program része a nemrégiben elkészült, a tervek szerint januártól évi 15 millió tonna kőolajat szállító, de akár ennek duplájára is bővíthető kapacitású vezeték felavatása. Oroszország az idén augusztus végén nyitotta meg Kelet-Szibériában a mintegy ezer kilométer hosszú vezetékét, amelynek végpontja az északkelet-kínai olajipari központ, Dacsing (Daqing).
Oroszország 2015-től gázt is exportál Kínának, az árról azonban egyelőre nem tudott megegyezni a két ország.
Medvegyevet fogadta Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök, s a tárgyalásokon érintették a kínai–orosz együttműködés szinte minden területét. Mint a két elnök aláhúzta, új demokratikus világrendet szeretnének mindenkire egyformán érvényes szabályokkal, és elutasítják egyetlen ország vagy országcsoport hegemonizmusát. A két elnök megbeszélései után közös nyilatkozatot adtak ki a stratégiai partnerség és koordináció átfogó elmélyítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.