Életével fizetett a jóhiszeműségéért

Társai szerint a kocsmáros, Sz. Norbert ölte meg három éve Galgahévízen egyik vendégét, miután a sértettel jelzálogkölcsönt vetettek fel a házára, s kicsalták tőle a pénzt. A vádlottak egymásra vallottak tegnapi szembesítésükön.

Csibra Tibor
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terheltek szembesítésével, illetve a helyszíni szemlén készült film megtekintésével folytatódott tegnap a galgahévízi gyilkosság ügyének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Az ügyészség szerint a vádlottak 2007-ben rávették ismerősüket, hogy jelzálogkölcsönt vegyen fel a házára, a pénzt elvették tőle, majd megölték. B. Sándort egy Galgahévíz melletti erdőben ásták el, majd a faluban elhíresztelték, hogy a férfi megismerkedett egy nővel, s hozzáköltözött Budapestre. A sértettet így senki nem kereste, az ügyben közigazgatási eljárás sem indult. A bűncselekményre vélhetőleg nem derült volna fény, ha az egyik vádlott nem jelentkezik a rendőrségen. K. Bálint alkut ajánlott a hatóságnak: ha visszaadják ittas vezetés miatt bevont vezetői engedélyét, megmutatja, hol található B. Sándor holtteste. A terhelt azt mondta a nyomozóknak, tudomására jutott a bűncselekmény, de a vizsgálat hamar kiderítette, hogy érintett az ügyben. Sz. Norbertet, K. Bálintot és K. Sándort előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.
A vádhatóság szerint az elsőrendű terhelt, Sz. Norbert keresztapaként viselkedett a faluban, ahol vendéglője volt, s belekezdett egy panzió építésébe is. A vádlott kocsmájában mindennapos vendég volt B. Sándor. Az alkoholista, akaratgyenge embert a terheltek többször rávették, hogy kölcsönöket vegyen fel pénzintézetektől. A sértett műszaki cikkeket vásárolt, néha pénzhez is jutott, de azt a társaság tagjai elvették tőle. A követelés alapja az volt, hogy B. Sándor többnyire hitelben ivott a kocsmában, s így törlesztette adósságát. A vádlottak rendszeresen megverték a sértettet, ha szóvá tette a történteket.
A csoport végül rávette B. Sándort, hogy – állítólagos tartozásai miatt – házára jelzálogkölcsönt vegyen fel. A megállapodás szerint a csaknem hatmillió forintból ő is kapott volna, hogy egy kisebb ingatlant vásárolhasson, de becsapták, és a pénzből nem adtak neki. A sértett ezt szóvá tette, ezért Sz. Norbert elhatározta, hogy megölik a férfit. A kocsmában leitatták, poharába nyugtatót is tettek, majd a kábult embert Sz. Norbert kocsijával a közeli erdőbe vitték. Ott kapával, ásóval összeverték, majd egyikük cipőfűzőjével megfojtották, a holttestet pedig elásták.
A tegnapi tárgyaláson a bíróság bemutatta azt a rendőrségi helyszíneléskor készült filmet, amely az áldozat kihantolását dokumentálja. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy B. Sándor halálát a fojtás okozta. K. Bálint és K. Sándor szembesítésükön ellentmondtak egymásnak abban, hogy ki miképp segédkezett a gyilkosságban. Abban egyetértettek, hogy a bűncselekményt Sz. Norbert tervezte meg és követte el, az elsőrendű vádlott azonban tagadta ezt. A per októberben folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.